De Hortus botanicus heeft een nieuwe plant aan hun collectie toegevoegd, die ook wel de 'zelfmoordplant' wordt genoemd. Deze zogenoemde dendrocnide moroides behoort tot de familie van de brandnetels, maar het is wel met recht het grote broertje.

De Gympie Gympie, zoals de plant in de volksmond ook wel genoemd wordt, kan uitgroeien tot een boom van wel drie tot vier meter hoog. Sinds kort groeit de plant ook in Leiden. Veilig achter glas in de Hortus botanicus.

Kaschef Rogier van Vugt van de Hortus botanicus kwam het plantje tegen op veilingsite Ebay en stopte het in het winkelmandje.

Qua pijn is de plant de gewonde brandnetel ook verreweg de baas. Wie in aanraking komt met de brandharen van deze netel kan rekenen op helse pijnen die twee maanden kunnen aanhouden. Niet voor niets wordt het ook wel de 'zelfmoordplant' genoemd. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen de pijn niet meer konden verdragen.

Ook voor de medewerkers van de Leidse hortus is het oppassen geblazen nu ze de pijnlijke plant in huis hebben gehaald. Zelfs afgevallen blaadjes kunnen de hevige pijn veroorzaken, dus zomaar even oprapen is er niet bij.

In het wekelijkse wetenschapsprogramma Science071 van Sleutelstad vertelde kaschef Rogier van Vugt van de hortus vorige week uitgebreid over de pijnlijkste plant ter wereld: