Partij van de Dieren wil verkoopverbod levende krabben

De gemeente Leiden moet de verkoop van levende krabben en kreeften op de Leidse markt verbieden. Dat vindt de Partij voor de Dieren. 

Fractievoorzitter Dick de Vos is in het algemeen tevreden over het dierenwelzijn in Leiden. Dat liet hij weten in een reactie op de evaluatie van de nota dierenwelzijn.

Chris de Waard spreekt met wethouder Robert Strijk over de tussentijdse evaluatie van de nota dierenwelzijn.

De nota dierenwelzijn werd in 2012 opgesteld. Hierin zijn concrete acties opgenomen om het dierenwelzijn in Leiden te verbeteren. Onlangs heeft er een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden. Volgens wethouder Robert Strijk gaat het in hoofdlijnen goed.

Reanne van Kleef spreekt met Fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren over dierenwelzijn in Leiden.

De Partij voor de Dieren is het met de wethouder eens dat er sinds 2012 grote stappen zijn gemaakt. De Vos heeft nog wel een aanvullend wensenlijstje.

"Ik vind het bijvoorbeeld erg raar dat we nog steeds levende krabben en kreeften op de markt verkopen. Je mag geen levende huisdieren in de etalage laten zien om impulsaankopen te voorkomen, maar je mag wel dieren die overduidelijk lijden op de Leidse markt verkopen. Daar zou ik nog wel eens een goed gesprek over willen voeren."

Vuurwerkvrije zones

De Vos heeft ook in de gemeenteraad het voorstel neergelegd om de vuurwerkvrije zones in Leiden uit te breiden. Op dit moment zijn dat er acht. Volgens de fractievoorzitter is er vraag naar meer. 

Daarom vroeg hij de burgemeester om alle parken en groene stroken vuurwerkvrij te verklaren. Volgens de burgemeester is dit voorstel echter niet te handhaven."Volgens mij is het juist heel duidelijk", aldus de Vos. "Niet op het gras, wel op de verharde weg. Helaas ging de burgemeester daar niet in mee, maar hij staat open voor suggesties van plekken waar het wel haalbaar is."

Na de zomer wordt er verder gesproken over de mogelijkheden om de vuurwerkvrije zones uit te breiden. "En dat moet ook. Voor de volgende jaarwisseling willen we het geregeld hebben. Het gaat niet alleen om dierenwelzijn, maar ook om menselijke overlast en milieuvervuiling", aldus De Vos.

Tip de redactie