Gemeenteraad stelt grofvuiltarief ter discussie

De voltallige Leidse gemeenteraad heeft afgelopen donderdagavond een voorstel gesteund om grofvuil in Leiden weer gratis op te halen.

In het voorstel roept het CDA Leiden wethouder Paul Laudy op de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

Na de zomer wil de raad een overzicht, waarbij ook de kosten voor de gemeente in kaart worden gebracht. "Het kost in ieder geval 300.000 euro per jaar," hield Laudy de raadsleden voor.

"Want dat is de bezuiniging die we realiseren door de 30 euro die sinds begin dit jaar in rekening wordt gebracht als we het grofvuil komen ophalen."

Reanne van Kleef in gesprek met CDA-raadslid Roeland Storm over de vuilnismotie.

Milieustraat

Begin dit jaar voerde de gemeente een tarief in van 30 euro per keer dat grofvuil opgehaald moet worden. Zelf wegbrengen naar de Milieustraat kan nog wel gratis. Sinds die kosten in rekening worden gebracht neemt de overlast door zwerfvuil en illegaal aangeboden vuilnis toe.

Volgens Laudy gaat dat slecht om drie meldingen per week, maar de raad denkt dat het veel vaker misgaat en wil een oplossing.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Paul Laudy over het afschaffen van het tarief voor het ophalen van grofvuil.

'Morgensterren'

Dit najaar wordt de nieuwe grofvuilregeling geëvalueerd en dan wil de raad ook kunnen kiezen uit verschillende opties. Een maandelijkse vuilnisophaaldag wordt het als het aan de wethouder ligt sowieso niet.

"Dat hadden we vroeger. En dan weet je zeker dat het een zooitje wordt. Dan gaan zogenaamde 'morgensterren' de stad door om overal spullen uit het vuilnis te vissen."

Tip de redactie