De Leidse oud-wethouder en vertrekkend voorzitter van de landelijke Woonbond Jan Laurier heeft zaterdag uit handen van minister Stef Blok (Wonen) een Koninklijke Onderscheiding gekregen.

Bij zijn afscheidsreceptie van de Woonbond werd Jan Laurier bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Laurier werd in 2003 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange raadslidmaatschap en wethouderschap voor GroenLinks in Leiden.

Laurier was sinds 2004 voorzitter van de Nederlandse Woonbond, de landelijke vereniging van huurders die ruim 1,5 miljoen huurders vertegenwoordigt. Tijdens zijn voorzitterschap zijn drie nationale akkoorden gesloten. Het Energie-akkoord, Wonen 4.0 en het Sociaal Huurakkoord.

Laurier was van 2010 tot aan zijn vertrek ook vicepresident van de International Union of Tenants (IUT), de internationale huurdersorganisatie, waarin huurdersorganisaties uit 34 landen zich hebben verenigd. Daarnaast was hij van 2002 tot 2011 voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad Sociale Zekerheid.

Eerste Kamer

Onder zijn voorzitterschap is onder andere de arbeidsadviseur er gekomen en is het mogelijk geworden een Individuele re-integratieovereenkomst (IRO) aan te gaan.

Naast bovengenoemde hoofd activiteiten is Laurier sinds 2011 ook voorzitter van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk en voorzitter van de Vereniging Federatie Opvang. Van 2007 tot 2011 zat hij voor GroenLinks in de Eerste Kamer van de Staten Generaal.