Zoals elk jaar maakte ook bij deze dertigste editie van Leiden Culinair een kundige jury een rondgang langs de deelnemende restaurants om de gerechten te beoordelen.

De jury bestond dit keer uit Leiden Culinair-bestuursleden van het eerste uur. Max Worms, Leo Kamphues en Willem Buijteweg keurden en kozen.

Op de eerste plek eindigde restaurant In den Doofpot met een bijzonder gerecht: Komboecha. Dat is gefermenteerde zwarte thee met mosselen, gember en texturen van waterkers.

De tweede prijs ging naar Group4Dinner waarin vier restaurants de culinaire krachten hebben gebundeld. De Gapende Eter, het Prentenkabinet, restaurant De Knip en Allemansgeest. Hun Rouleau van kreeft met gebakken gamba’s, een crème van avocado, zoetzure komkommer en truffelmayonaise viel goed in de smaak bij de vakjury.

Creativiteitsprijs

De derde prijs was voor de speciale bereiding van gebakken buikspek door restaurant Dartel. Die is op 68 graden gegaard in combinatie met octopus in een marinade van peper, sereh, gember en daarbij pandanrijst gegaard in kokosmelk.

Er werd ook een creativiteitsprijs uitgereikt. Die ging naar cateraar All Class die een gerecht serveert waarin een combinatie is gemaakt van een hoofd- en een nagerecht: een ceviche van zalm met gedroogde venkel salami, Roseval, gepofte paprika en mierikswortel roomijs.