De dertigste editie van Leiden Culinair is donderdagavond van start gegaan. Volgens de organisatie was er "net niet genoeg energie" energie om het reuzenrad waar bezoekers dit jaar in kunnen dineren op gang te krijgen. 

Daarom stapten burgemeester Lenferink, wethouder Strijk en het bestuur van Leiden Culinair op de fiets om het rad op spierkracht in beweging te krijgen. Omdat de Garenmarkt volgend jaar wordt verbouwd, is dit de voorlopig laatste editie van het festival op deze locatie.

Onder aanmoediging van het publiek stapten de bestuurders op de fietsen van Sportcity. Na drie minuten zweten en zwoegen in het warme weer begon het reuzenrad te draaien en werd Leiden Culinair officieel open verklaard. Vervolgens maakten de burgemeester en wethouder de eerste rondes in het reuzenrad.


Chris de Waard maakte een reportage van de opening van Leiden Culinair.


"Ik had de fiets misschien iets te zwaar gezet, maar het is gelukt", zegt burgemeester Lenferink. "Dat reuzenrad is fantastisch, je hebt een geweldig uitzicht over de stad. Leiden Culinair is een mooie traditie en ik hoop dat we die nog jaren kunnen behouden voor de stad."

Het is volgens de burgemeester nog niet duidelijk waar het festival volgend jaar zal plaatsvinden. "Hier op de Garenmarkt gaat de schop erin. Wat er dan met Leiden Culinair gaat gebeuren moet nog worden beslist. Of het dan op de Lammermarkt zal zijn of ergens anders, tijdelijk of permanent, daar zijn nog geen keuzes in gemaakt."

Leiden Culinair is nog te bezoeken tot en met zondag. Op het festival presenteren restaurants uit Leiden hun beste gerechten.