Gewapend met pen en papier trekt schrijver Jan van der Sluis regelmatig Leiden in om vast te leggen wat er in de stad gebeurt. Deze keer spreekt hij met Hans van Polanen, over zijn Qbus en het aanstaande optreden van Carter Sampson.

Aanstaande vrijdag 24 juni staat Carter Sampson in de Qbus in Leiden. Een vrouw waarvan de organisator van het concert beweert dat zij "een perfect voorbeeld van een alt-country zangeres uit ‘the midwest’ van de States (is). Rauw en eerlijk, maar ook charmant en met een geweldige tas vol messcherpe songs." 

Het is haar allereerste optreden in Europa en de start van een tour door Nederland en Engeland. In Leiden wordt ze begeleid door gitarist B.J. Baartmans, een muzikaal fenomeen.

Podiumervaring

Een Amerikaanse recensent schreef over haar: "I’m not one to measure an artist by their awards, but after listening to this album, I think she is well-deserving of such prizes." Of dat inderdaad genoeg is, valt vrijdag vast te stellen.

Getuige haar meer dan 200 concerten per jaar is ze geen kleintje en succesvol in Oklahoma en omgeving. Volgens de concertorganisator is ze "een familievrouw, maar een met twee gezichten: zorgzaam én wild. Country/folk, met een vleug Dolly Parton qua zang. Luister maar eens naar Wilder Side." Daar zit dan toch ook wat in van 10.000 Maniacs.

De Leidse scene

Het is de man die weg ging bij Qbus en tegelijk ook weer bleef, die ondermeer dit concert organiseert: Hans van Polanen. Op de website is hij terug te vinden als 'vanPolanen presenteert', een muziekliefhebber zoals Leiden er meer heeft in de personen van Mark Siera en consorten van Velvet Music en Marcel van Schooten.

Ze hoeven geen idiote winsten te maken, maar ook geen verlies. "Ik doe het organiseren op eigen risico. Zonder subsidie. Over een langere periode gezien, blijft het organiseren in evenwicht: soms een verlies, soms winst. Ik doe wat ik leuk vind, helemaal onafhankelijk."

Gunnen

Naar eigen zeggen is het zijn grote netwerk dat ervoor zorgt dat bands hem "optredens gunnen. Het gaat vaak om artiesten die bijvoorbeeld een gaatje hebben in hun tourschema en best hier willen spelen. Zonder overdrijving komt dat omdat ze hier graag willen spelen, omdat ze mij kennen."

Twee optredens per maand in de Qbus en twee in kunstcafé De Oude School in Warmond; Van Polanen amuseert zich, zij het rustiger dan de periode waarin hij 'tot tien optredens per maand' programmeerde in de Qbus. Dat was teveel, "maar ik ben blij met BplusC, waarmee ik prima kan samenwerken."

Huiselijk

Naar de mening van Van Polanen zit het succes niet per sé in de hoogte van gages. "Het zit misschien wel meer in de hele entourage: de ontvangst, het eten voor de voorstelling, het publiek. Niet kil en zakelijk, maar huiselijker. Dat werkt."

Op 25 oktober staat dan ook 'zijn' duizendste concert gepland, een feestje waard. Makkelijk is het in Leiden niet. Ook van anderen hoor je het: "Leiden loopt niet massaal warm. Soms lijkt het alsof er meer organisatoren dan bezoekers zijn. Maar het lééft wel."

Ondertussen trekt Qbus bezoekers uit het hele land. "De 'namen' in de Leidse muziek(organisatie)scene staan meer en meer garant voor kwaliteit, innovatie en vooral ontdekking."

Trots

"Over een paar weken staat The Wild Romance hier. Denk je dat ik dat kan betalen? Zij willen zelf en nemen een deel van het financiële risico over. Dat wordt je gegund, als organisatie en als Qbus."

Los van het verleden is dit toch vooral een man die ook "met gepaste trots terug kijkt naar bandjes die ooit in de Qbus startten voordat ze bekend werden." Pokey Lafarge is er zo een: "sindsdien onbetaalbaar voor mij. Toen nog wel en een band die jong én oud aansprak."

Een nieuw sieraad

Wellicht heeft vanPolanen met Carter Sampson weer zo’n goudkorreltje te pakken. Wie weet. Wat fascineert, is dat een artiest met zó veel podiumervaring toch met de nodige spanning uitkijkt naar dit optreden. Het ís immers die voor Amerikanen haast mythologische oude wereld, Europa. Dáár doorbreken en daarna de VS verder veroveren, ís niet zo’n vreemde route als dat het lijkt. Vrijdag zullen we het horen.