Op het terrein van het voormalige vliegkamp Valkenburg in Katwijk moet een testcentrum komen voor dronetechnologie, genaamd Unmanned Valley Valkenburg.

Initiatiefnemer is Prins Pieter-Christiaan van Oranje, die de plannen voor het centrum gisteren samen met decaan Lucht- en Ruimtevaart Hester Bijl van de TU Delft aanbood aan gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland en de Katwijkse wethouder Klaas-Jan van der Bent.

Achter de plannen zit een coalitie van industriële partijen, universiteiten en publieke partijen die maandag het jaarevent van InnovationQuarter aangreep voor de presentatie van het bidbook

Deze voorziet in de ontwikkeling van een testlocatie op het voormalig vliegveld voor de industrie, de academische wereld en de overheid om nieuwe drone technologie te kunnen ontwikkelen en testen.

Oefenen

De locatie Valkenburg is volgens de coalitie om meerdere redenen ideaal. Valkenburg biedt de unieke mogelijkheid om buiten de visuele waarneming van de piloot te kunnen testen boven de Noordzee.

Het voormalig vliegveld ligt op 30 minuten afstand van toonaangevende onderzoeksinstituten zoals TU Delft, Universiteit Leiden, European Space Research and Technology Centre (ESTEC) en vele drone technologiebedrijven.

Valkenburg is daarnaast makkelijk bereikbaar voor internationale partijen door de nabijheid van Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport.

Investeringen

De ontwikkeling van Unmanned Valley Valkenburg moet het voor Nederlandse startup’s makkelijker maken om nieuwe investeringen in Zuid-Holland aaan te trekken en om snel technologie te ontwikkelen en te concurreren op de internationale markten.