Stichting strijdt tegen uitbreidingsplannen op Rhijnhof

De Stichting Rust op Rhijnhof wil voorkomen dat uitvaartorganisatie DELA fors gaat uitbreiden op de Leidse begraafplaats aan de Haagse Schouwweg. 

De stichting, die zich onder meer bezighoudt met het onderhoud van de graven op Rhijnhof, is vooral tegen de uitbreiding van de functies.

Chris de Waard in gesprek met bestuursleden Lodewijk Bloemendaal en Rutger van Oudenhoven van rust op Rhijnhof over de uitbreidingsplannen.

Dat het crematorium en de aula groter worden kunnen ze nog wel billijken, maar de komst van een compleet uitvaartcentrum kan hun goedkeuring niet wegdragen. Het aantal bezoekers aan de tienduizend graven tellende begraafplaats neemt dan enorm toe. Ook denkt het bestuur van de stichting dat het parkeerterrein veel te krap is bemeten voor die nieuwe situatie.

Bezwaar

Rust op Rhijnhof maakte vorig jaar bezwaar tegen de plannen en werd door de regionale bezwaarcommissie in het gelijk gesteld. De uitbreiding zou niet passen binnen het gelden bestemmingsplan. Het Leidse college van burgemeester en wethouders besloot dat advies niet op te volgen en geeft alsnog toestemming voor de plannen van DELA.

Het bestuur van Rust op Rhijnhof stapt nu naar de voorzieningenrechter om te voorkomen dat de bouw start. "Maar het liefst gaan we gewoon alsnog in gesprek met de gemeente. Dat is namelijk nog helemaal niet gebeurd. Een afspraak was wel gemaakt, maar die werd afgezegd. Een week later nam het college het besluit om de uitbreiding toe te staan. Zonder overleg," zeggen bestuursleden Lodewijk Bloemendaal en Rutger van Oudenhoven.

Tip de redactie