Platenzaak Velvet vierde gisteren het 25-jarig bestaan. Er was flink uitgepakt, want na optredens van onder meer Nico Dijkshoorn en Tim Knol verscheen ook Douwe Bob nog ten tonele. Even verder op de Koornbeursbrug zong hij zijn liedjes voor een afgeladen Nieuwe Rijn.

Douwe Bob was ontegenzeggelijk hét hoogtepunt van ’25 jaar Velvet’.

Inmiddels een winkelketen(tje), maar met z’n oudste winkel in Leiden. In de stad waar het begon, was het dus feest. En, hoe kan dat ook anders met muziekfanaten als Maarten, Mark en Robert, met muziek.

Doen ze met Peel Slowly And See de in hun ogen aanstormende talenten, dit feest was er een van bekende namen: Mister and Missisippi, Max Meser, Spinvis, Douwe Bob, Kraak&Smaak, en ín de zaak een duo Tim Knol/Nico Dijkshoorn.

Reanne van Kleef sprak tijdens het 25-jarig verjaardagsfeest van Velvet met mede-eigenaar Mark Siera, gelegenheidsduo Tim Knol & Nico Dijkshoorn en met publiekstrekker Douwe Bob.

Fans

Stonden bij Max Meser al jonge fans te gillen naar de band en te jagen op handtekeningen op de albumhoes of foto’s met de helden, bij Spinvis ging het er veel rustiger aan toe. Die kon zich zelfs vrij onbekommerd bewegen tussen het publiek.

Datzelfde gold voor Tim Knol en Nico Dijkshoorn, die in de winkel speelden. Een overvolle, overlopende winkel, zij het dat buiten niets was te horen van hun optreden. Wel moet het binnen extreem warm zijn geweest, gelet op de rode konen van naar buiten rollende mensen.

Maar toppunt aan fanbase was Douwe Bob. Ergens in het Velvetpand had hij vooraf gedacht "toch wel een stap of tien, nee drie" te kunnen zetten, zonder belaagd te worden. Het werd er geeneen.

Douwe Bob

Op de Koornbrug kon je achter het afgeschermde podium langs lopen. De beveiligers hadden nog de handen vol aan mensen die daar tussendoor of overheen een glimp probeerden op te vangen van Douwe Bob.

Marije (17) en Anouk (17)  hadden er zelfs een ijsje bij gehaald en stonden rustig te gluren. Aan de zijkant van het podium was dat anders.

Daar leefde hectiek. Geduw, getrek, "kom hier staan” en nervositeit. Drie meisjes van 12, 13 en 17 konden haast niet uit de woorden komen. Ze wilden een foto én een handtekening.

Dat lukte, lieten ze zien nadat Douwe Bob was gepasseerd. Hadden ze maar geweten dat tijdens het wachten Douwe Bob áchter het podium op de brug gewillig, geduldig en vriendelijk op de foto ging met passanten.

Tóp!

Naar schatting waren er tijdens het optreden van Douwe Bob zo’n 1.500-2.000 mensen op de been.

Een mooi aantal om overal te kunnen komen (tenzij de sterren ergens waren). Niet een typisch Open-evenement, maar wel een erg goed.

Een prima sfeer, veel tevreden mensen. Voor Leidse begrippen zelfs spektakel, toen twee jongens de uitdaging van Douwe Bob oppakten "wie er in springt, krijgt een biertje" en in de gracht sprongen. Dat werd een biertje én het aanbod de (mogelijke) bekeuring te betalen. En de regen? Die hield het halverwege al voor gezien.