Zaterdagavond openden alle Leidse musea hun deuren voor alweer de achtste editie van de door studenten georganiseerde Museumnacht Leiden.

De rij voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) was om 20.00 uur zo’n vijftig meter lang, maar om 22.30 uur waren er nog steeds mensen die hun polsbandje kwamen ophalen.

Het was weer Museumnacht in Leiden. Misschien tekenend is dat je daar eigenlijk op ieder willekeurig moment kunt beginnen én dat het gezellig druk is.

Dat gezellige werd dit jaar ondersteund door voor Nederlandse begrippen grandioos weer. Om 00.30 uur naar huis fietsen in hemdsmouwen. Een avond met 'sneeuwelfen', monsters, moorden, hersenbrekers en muziek. En musea. Een lange reportage van een lange, mooie avond.

Stedelijk festival

Met een beetje fantasie kun je festivals als Museumnacht al haast vergelijken met Leidens Ontzet: een groot deel van de binnenstad is immers in een feeststemming. Dat valt vooral op als er iets ontbreekt.

De Lakenhal en museum Boerhaave deden, onder meer vanwege verbouwing, niet mee waardoor er een gat in de keten viel. Daarentegen was RMO weer wel open, ná de verbouwing daar en was, na Corpus, nu ook Naturalis 'binnen de stad' gebracht als gast in het Academiegebouw.

Perfect weer

Eindelijk een jaar met een Museumnacht-avond die perfect uitpakte voor de buitenactiviteiten: de Hortus, het plein van Volkenkunde, het Nachtpad.

De perfecte klimaatbeheersing in musea maakte het daar vaak draaglijk, maar in Scheltema bijvoorbeeld was het tijdens de lezing van professor Scherder overvol en warm.

Net niet té warm. Blijkbaar is de fascinatie voor ‘het brein’ zo groot dat ongemakken als een warme zaal voor lief worden genomen door veel mensen. Die hoorden ondermeer hoe beweging je emotie(-beheersing) bïnvloedt.

T. Rex en de dames

Het mooiste compliment gaven twee (Nederlandse) bezoekers van 62 uit IJsland. "Heel uniek, we hebben zoiets nooit eerder gezien. Gezellig. Bijzonder."

Ze zijn op bezoek bij hun in Leiden studerende dochter en worden even later geconfrontreerd met een rondwandelende T. Rex. Ook al een succes, vooral bij kinderen die haar heel stoer uitdagen.

Wel valt op dat T. vooral schik heeft in het laten schrikken van dames. Niet verwonderlijk als je ziet dat dat de begeleiders van het dier vooral bezig moeten zijn haar staart in de gaten te houden. Die zwiept en zwaait langs, over en tegen hoofden.

Lees een uitgebreide reportage op Sleutelstad