Zicht op Leiden, het monumentale fotowerk van Casper Faassen, is door stedelijk museum De Lakenhal aangekocht voor de Burgerzaal van het Leidse stadhuis.

Het kunstwerk werd dinsdag officieel gepresenteerd door burgemeester Henri Lenferink. Het hangt vanaf nu permanent in de Burgerzaal, waar naast grote bijeenkomsten ook alle huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden.

Maaike Lek sprak na de onthulling met kunstenaar Casper Faassen, Lakenhal-directeur Meta Knol en burgemeester Lenferink.

Drone

Gezicht op Leiden (2013) toont het centrum van Leiden onder het licht van het ochtendgloren, met uitzicht op de burcht, het stadhuis, de vismarkt en de Hooglandse kerk. De kunstenaar gebruikte een drone om vanuit de lucht boven de stad een serie foto’s te maken.

Het uiteindelijke kunstwerk bestaat uit een foto die is afgedrukt op glas en die vervolgens door Faassen deels is beschilderd. Waar het werk niet is beschilderd, reflecteert het gouden bladmetaal het omgevingslicht. "Met dit kunstwerk toont Faassen zich een eigentijdse innovator in de kunsthistorische traditie van het stadsgezicht", zegt Minke Schat van de Lakenhal.

Stadsgezichten van Van Goyen

De Leidse kunstenaar Casper Faassen (1975) maakte in 2013 een serie stadsgezichten. De serie was geïnspireerd op schilderijen van Jan van Goyen, in het bijzonder diens ‘Gezicht op Leiden uit het Noordoosten’ (1650) uit de collectie van Museum De Lakenhal.

De eveneens Leidse schilder Van Goyen staat bekend om zijn schilderijen met typisch Hollandse, soms onstuimige wolkenluchten. Vaak ging het daarbij om stadsgezichten. Zo hangt ‘Gezicht op Dordrecht’ (1651) in het Dordrechts Museum en bezit het Rijksmuseum een fraai schilderij met zicht op het Valkhof in Nijmegen (1641).

Ode aan Leiden

Het fotowerk werd in 2013 voor het eerst aan de stad gepresenteerd, toen Casper Faassen, cabaretier Jochem Myjer en schrijver Onno Blom in Scheltema een driedelige ‘Ode aan Leiden’ brachten: het lied Lalala Leiden, het gedicht Vogelvlucht en het Gezicht op Leiden.