Als het aan het Leidse biotechbedrijf In Ovo ligt, is het binnenkort gedaan met het vergassen en aan roofdieren voeren van duizenden jonge hanenkuikentjes.

Hanenkuikentjes zijn, cru gezegd, (haast) niets waard. Voor de industrie is het dan ook voordelig zo vroeg mogelijk hennen en hanen te herkennen, liefst in het ei nog. Dat is wat In Ovo doet.

Kijken in het ei

In Ovo heeft een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt het geslacht van het dier in het ei te bepalen. Een klein gaatje en een paar seconden werk. Het was al mogelijk om dat geslacht ín het ei te bepalen, maar die techniek – op basis van de hoeveelheid oestrogeen in het ei – kost teveel tijd om bedrijfsmatig interessant te zijn. Op het moment worden eendagskuikens overigens allemaal met de hand gesext. Is het oordeel ‘haantje’, dan wacht de dood.

Gaatje prikken

De aanpak van In Ovo voorkomt dat, doordat al heel vroeg het geslecht kan worden bepaald (met als vervolgvraag wat die roofdieren dan te eten moeten krijgen). Overigens is dit een eerste stap. De methode is statistisch betrouwbaar, maar voor productiebedrijven moet hij 100% nauwkeurig zijn en massaal zijn uit te voeren. Over dat laatste aspect voert In Ovo gesprekken met machinebouwers. In de eieren moet namelijk een klein gaatje worden geprikt, op de juiste plaats en zonder risico op besmetting. Naar verwachting zou in 2018 de techniek voor industrieel gebruik beschikbaar kunnen zijn.