Leiden krijgt zijn eigen Jurassic Park. In het Huigpark langs de Maresingel willen de vrijwilligers van het Singelpark een Araucaria asiel realiseren.

Jurassic Park

Deze prehistorische bomen komen van oorsprong uit het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië, maar zijn daar massaal gekapt. De laatste fragmenten van de oerbossen zijn gebruikt bij de opnames van de Jurassic Park films.

Slangendennenasiel

De Slangenden of Apentreiter, zoals de boom in het Nederlands heet, kan tot 50 meter hoog worden en heeft dan een stamdiameter van wel twee meter. Jonge bomen hebben een  symmetrische vorm met over de hele stam takken. Oudere bomen hebben vaak alleen nog een kruin in de top.

Uit de kluiten gegroeid

In het Araucaria asiel is plek voor vijf tot zeven grote Apentreiters. In samenwerking met de gemeente Leiden gaan de singelparkvrienden op zoek naar Araucaria’s voor het park. Mensen waarbij de Slangenden uit de kluiten is gegroeid en die een goed tehuis zoeken kunnen contact opnemen.

Dat najaar of anders in het voorjaar van 2017 worden de bomen door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald en verplant naar het Huigpark. Daar kunnen ze dan uitgroeien tot echte woudreuzen. Of tot dinosnack voor de Leidse T. Rex.