Oud pedel Willem van Beelen plotseling overleden

Emeritus-pedel Willem van Beelen is vandaag plotseling overleden. Van Beelen was nog maar net met pensioen. Op 1 maart 2016 werd hij opgevolgd door Erick van Zuylen. 

Burgemeester Henri Lenferink over het overlijden van oud pedel Willem van Beelen.

Rector magnificus Carel Stolker: 'We zijn enorm bedroefd en overvallen door dit trieste bericht. We waren nog maar nauwelijks gewend aan de gedachte dat Willem, na 27 jaar, niet meer dagelijks als pedel in het Academiegebouw rondliep. Na zijn arbeidszame leven hadden wij hem zo graag de tijd gegund om van zijn pensioen te genieten. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Willem.'

Burgemeester Lenferink spreekt ook zijn medeleven uit: "Hij was echt een fenomeen in de stad. Je zou je eigenlijk geen betere pedel kunnen voorstellen. Hij was zo toonaangevend. We vonden het al ontzettend erg dat hij met pensioen ging, maar het is zo ontzettend triest dat hij maar zó kort van zijn pensioensgerechtigde leeftijd heeft kunnen genieten. Natuurlijk is het het allerergste voor zijn familie en kennissen, maar eigenlijk is een verlies voor de hele stad."

De pedel is de functionaris die bij de universiteit onder meer verantwoordelijk is voor de datum van promoties. Bij de promotie zelf heeft de pedel ook een belangrijke rol. Zeker voor de promovendus in kwestie. 

Zodra de pedel binnenkomt, met zijn scepter drie keer op de vloer stampt en luid Hora Est (het is tijd) roept, is de promotiekandidaat bevrijd van het zenuwslopende ceremonieel.

Tip de redactie