Gouden Speld gemeente voor jubilerende molenaar

Molenaar Philip Pijnnaken van Molen de Put is vandaag op de kop af 25 jaar gediplomeerd molenaar. Uit handen van locoburgemeester Paul Laudy ontving hij de Gouden Speld van de gemeente Leiden.

Molenaar is een vrijwillige functie, maar desondanks steekt Pijnnaken zijn hele ziel en zaligheid in de Leidse molens.

Dat was niet onopgemerkt gebleven bij de gemeente met wie Pijnnaken de afgelopen jaren overigens ook regelmatig botste als er weer eens een molenbiotoop aangetast dreigde te worden door hoogbouwplannen. Pijnnaken is dan ook niet voor niets al sinds zijn vijftiende officieel molenbiotoopwachter in Leiden.

Chris de Waard ging vanmorgen een kijkje nemen bij de uitreiking van de Gouden Speld en sprak met de molenaar en met locoburgemeester Laudy.

Als jongetje van veertien jaar stond Philip Pijnnaken in 1987 al toe te kijken hoe de bouw van Molen de Put vorderde en hoe de molenonderdelen in elkaar gezet werden. Het molenaarsvak zit hem dan ook in het bloed. Het is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn wieg stond in Molen de Valk waar hij zelfs is geboren.

Jongste molenaar

Toen Molen de Put haar deuren opende, werd Philip Pijnnaken aangesteld als knecht. Op 14 mei 1991 slaagde hij voor zijn landelijk examen Vrijwillig Molenaar.

Hij was op dat moment met zijn achttien jaar de jongste molenaar van Nederland. Niet lang daarna werd hij hoofdmolenaar van De Put waar hij ook vele molenaarsleerlingen opleidde die voor een groot deel nu werkzaam zijn op een eigen molen.

Philip Pijnnaken is niet alleen op molen De Put actief, maar draait op vele andere molens in Leiden. Op Molen De Valk springt hij als molenaar bij sinds juni 1993. Daarnaast was hij de aanjager van het in ere herstellen en het in gebruik nemen van verschillende molens.

In 2011 werd hij gevraagd molenaar te worden op de in onbruik geraakte Molen de Herder aan de Haarlemmertrekvaart. Sinds die tijd is het zagen daar hervat en wordt er samengewerkt met de gemeente, een meubelmaker en de vorige molenaar.

Maredijkmolen

De Kikkermolen aan de Oegstgeesterweg beheert hij sinds 2002. Het beheer van de Stadsmolen aan de Stinksloot in de Merenwijk nam hij over in 2003. Op zijn aandringen heeft deze molen sinds 2013 weer fokwieken waardoor de molen vaker kan draaien en ook daadwerkelijk water kan verzetten.

Zo nodig kan de molen bijspringen in het bemalen van de polder. De Maredijkmolen kwam er in mei 2005 bij, nadat de molen lange tijd stil had gestaan na het vertrek van de vorige molenaar.

Tip de redactie