De centrale dodenherdenking in Leiden heeft woensdag in de Pieterskerk zoveel belangstellenden getrokken dat een terugkeer naar de Marekerk eigenlijk niet meer mogelijk is.

Voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden hoopt dat de gemeente dat ook inziet, zodat de bijeenkomst voorgaand aan de twee minuten stilte en de kransleggingen ook in de toekomst in de Pieterskerk kan worden gehouden.

Volgend jaar is de parkeergarage bij Molen de Valk klaar en is het terrein weer geschikt voor de plechtigheden. Dan worden de kransen weer bij het echte oorlogsmonument gelegd. Mogelijk dus met een stille tocht vanuit de Pieterskerk.

Die locatie is echter wel flink duurder dan de Marekerk en daarvoor heeft de stichting zelf geen budget. De extra middelen moeten dan ook vanuit de gemeente beschikbaar gesteld worden. "Ik hoop dat de gemeente het belang ervan inziet," zegt Kohlbeck. In de Marekerk passen maar zo'n 350 mensen en dat zou betekenen dat veel belangstellenden de bijeenkomst niet zouden kunnen bijwonen.