Op verschillende tijden en plaatsen in Leiden wordt op 4 mei stil gestaan bij de Nederlandse slachtoffers in en na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenkingen vinden plaats bij het Militair Oorlogsmonument op de Haagse Schouwweg, het monument de Naald in de Kooi en in de Pieterskerk.

De eerste herdenking is bij het Militair Oorlogsmonument op de Haagse Schouwweg. Om 15.00 uur worden hier 51 jonge militairen herdacht die bij het Haagse Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940.

De herdenkingstoespraak wordt gehouden door Herman Amersfoort, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. 

Monument de Naald

Ook in de Kooi worden de doden herdacht. Elk jaar organiseert woningcorporatie de Sleutels een herdenkingsdienst bij de Naald. In het bijzonder wordt er stil gestaan bij het lot van de leden van de voormalige woningbouwvereniging ‘De Eendracht’, een van de voorgangers van de corporatie.

Het programma begint om 16.45 uur in de Baptistenkerk. namens de gemeente zal burgemeester Lenferink een toespraak houden. Ook zullen kinderen van de OBS De Viersprong een gedicht voordragen.

Pieterskerk

Net als vorig jaar start de centrale herdenking in de Pieterskerk om 19.00 uur. Daarbij zal ook de replica van het monument naast Molen de Valk weer aanwezig zijn. Ernst Jansz, één van de oprichters van popgroep Doe Maar, is tijdens de herdenking aanwezig.

Hij houdt een toespraak en speelt hij een aantal nummers. het thema dit jaar is het Indische en Indonesische verzet.

Meer informatie over Dodenherdenking 2016 is te vinden op de website van Stichting Dodenherdenking Leiden.