Stijn van den Berg heeft donderdag in de QBus de tweede editie van Jong QuiteQuiet Leiden gewonnen, een concours voor jonge singer-songwriters. 

De 21-jarige conservatorium student kreeg een waardecheque van tweehonderd euro voor lessen bij BplusC en een oorkonde.

"Ik speelde niet om te winnen vandaag, maar omdat ik mijn muziek op het publiek wilde overbrengen," zegt Van Den Berg, "maar dat ik nu win is wel heel leuk, dat stukje waardering is super cool."

Rolf Eijgenraam deed verslag van de finale van Jong QuiteQuiet en sprak achteraf met winnaar Stijn van den Berg.

In de zaal was het muisstil, zoals dat hoort bij evenementen van ‘QuiteQuiet’. Het publiek is er echt om te lúisteren. Stijn speelde gevoelige liedjes op de piano. 

Stijn van den Berg liet in deze finale vier andere deelnemers achter zich. Zo traden naast de winnaar ook Niek Oosterlee, Annemijn van Vliet, Maurijn Wieringa en Sam van Tienhoven op. 

Jong QuiteQuiet Leiden is een leertraject, waarin de jonge muzikanten elke week een opdracht uitvoeren, waarmee zij zichzelf verder proberen te ontwikkelen. Zo startte de zeventienjarige Annemijn pas net met liedjes schrijven toen ze begon aan Jong QuiteQuiet.

Opdrachten

Tijdens het singer-songwriter concours worden de deelnemers begeleid bij het maken van hun liedjes. Ze kregen ook opdrachten. Zo moest Stijn onder andere een liedje baseren op een gedicht. "Ik kon de kern van het gedicht overnemen," zegt de songwriter, "dat geeft meteen een bepaalde richting aan het liedje."

Enthousiast

De jury is enthousiast over de muziek die de deelnemers schreven tijdens het concours. "De opdrachten waren er vooral om de deelnemers uit te dagen om na te denken over hun werk," zegt jurylid en singer-songwriter Pieter van Vliet, "zo wilden we ze na laten denken over waar ze mee bezig zijn en waar ze mee bezig wíllen zijn. Ik denk dat we tijdens de finale heel duidelijk hebben gezien wat de deelnemers de afgelopen zes maanden hebben gedaan."

Juryleden Marcel van Schooten en Pieter van Vliet spreken met verslaggever Rolf Eijgenraam over de tweede Jong QuiteQuiet Leiden.

Gisteravond was er niet zo zeer een daadwerkelijke opdracht. De singer-songwriters mochten alle vijf een ‘mini-set’ spelen van een kwartier lang.

De 24-jarige Sam van Tienhoven heeft tijdens zijn set het doorlopende thema ‘verlangen’ in zijn muziek verwerkt. De jongeman, die tevens lid is van de Leidse band The Backalleys, toonde ook zijn muzikaliteit met de gitaar tokkeltjes waarmee hij zijn liedjes aankleedt.

Toekomst

De juryleden hebben goede hoop dat de talenten die de afgelopen zes maanden aan de slag gingen voor het concours, ook in de toekomst veel muziek zullen maken. "Iedereen heeft wel een innerlijk ‘drive’ gevonden om te doen wat ze willen gaan doen," zegt Pieter van Vliet.

"Ik hoop echt dat dat mooie resultaten gaat leveren in de vorm van liedjes, concerten, opnames en uiteindelijk ook uitgave van materiaal. Dat zou prachtig zijn."