In Museum Boerhaave vond gisteren de finale van de 9e editie van de Willie Wortel Wedstrijd plaats. 

Jonge uitvinders afkomstig van verschillende scholen uit Leiden en de regio presenteerde hun uitvinding voor het publiek en voor de juryleden. In totaal werden er vier verschillende prijzen uitgedeeld aan vier uitvindingen.

De Willie Wortel Wedstrijd is een uitvinderswedstrijd voor leerlingen van de eerste en tweede klas van de middelbare school. De leerlingen bedenken en ontwerpen een uitvinding en sturen deze op. Technolab selecteert vervolgens de beste ideeën. De bedenkers van deze uitvindingen gaan door naar de halve finale waarin zij hun idee verder uitwerken in een filmpje. Op deze manier kan er nagedacht worden over werking, materiaal, vorm en doelgroep. Elk groepje van finalisten wordt gekoppeld aan een bouwer die hen gaat helpen met het bouwen van een prototype.

Mythylschool de Thermiek
De Willie prijs werd gewonnen door de Mythylschool de Thermiek. De leerlingen ontwierpen de Verstelbare Duikplank. Een duikplank die op verschillende hoogtes kan worden ingesteld. Het prototype werd samen met de Haagse Hogeschool geproduceerd.

De Publieksprijs is gewonnen door het tweede team van Mythylschool de Thermiek. Het tweekoppige team bedacht de Safe Vuurwerk Aansteker. Samen met Edunica produceerde de leerlingen de veilige aansteker.

Da Vinci College
Het Lampje is gewonnen door de Schoenen Oplader. Leerlingen van het Da Vinci College bedachten een paar schoenen die je telefoon oplaadt tijdens het wandelen. Het prototype van de Schoenen Oplader ontwikkelde de leerlingen met Wansink.

Willie Wortel Wedstrijd-kanjer is gewonnen door het Anti natte konten ankje. Het tweede team van het Da Vinci College ontwierp een bank waarbij de latjes van de bank omgedraaid kunnen worden. Op deze manier hoef je niet op een natte bank te zitten. Het prototype van het Anti natte konten bankje is geproduceerd samen ROC Leiden.

De volledige fotoreportage is te vinden op Sleutelstad.nl.