Er kunnen in Leiden geen speelgoedvuurwapens meer worden gewonnen op de kermis. Dat heeft de 3 October Vereeniging afgesproken met de kermisexploitanten.

In de vergunning wordt de bepaling opgenomen dat dergelijke nepvuurwapens niet meer kunnen worden gewonnen of gekocht. Aanleiding is een motie die eind vorig jaar door de Leidse raad werd aangenomen, nadat er op het kermisterrein jongeren waren gesignaleerd met realistisch ogende speelgoedwapens.

Kinderen tot 14 jaar mogen gewoon rondlopen met speelgoedvuurwapens. Ook als ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Dat is het gevolg van Europese regelgeving die in 2014 van kracht werd. Voorwaarde is wel dat het duidelijk om spelende kinderen gaat. Bedreigen mag nooit. 

Ook moet dergelijk speelgoed voorzien zijn van een CE-keurmerk. Een van de gevolgen in Leiden was dat er rond de viering van Leidens Ontzet verschillende kinderen rond de 14 jaar door de stad liepen met dit soort ‘vuurwapens’.

Beluister fragment: Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de nepvuurwapens

Neem geen risico

Omdat de politie niet altijd kan zien of iemand jonger of ouder dan 14 jaar is, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De politie neemt geen risico als ze iemand met een wapen aantreffen en in het uiterste geval kan er zelfs geschoten worden.

Om dat te voorkomen vroeg het CDA Leiden vorige maand om een Leidse campagne waarin ouders hiervoor worden gewaarschuwd. Die komt er niet. Wel voert de politie landelijk campagne tegen dit soort speelgoed.