Wie de stad inloopt vanuit Leiden Centraal, kijkt nu uit over een grote bouwput. Er zijn daar in de afgelopen week namelijk een aantal gebouwen gesloopt.

Er zijn slechts brokstukken over van het oude Visitor Centre (waar vroeger ook de Kamer van Koophandel was gevestigd) en het oude kantoor van de Rabobank aan het Stationsplein. De kantoortoren aan het Schuttersveld, dat een aantal jaren bewoond werd door krakers, wordt ook nog gesloopt.

'De Lorentz'

Op de plaats van de gesloopte gebouwen wordt ‘De Lorentz’ gebouwd. Dat wordt een enorm gebouw met appartementen, kantoren, winkels, horeca en inpandig parkeren voor zowel honderden auto’s als circa 4.800 fietsen. De bouw van De Lorentz markeert het begin van de herontwikkeling van het stationsgebied.

Het gebouw zal bestaan uit een plint met daarop een drie verdiepingen tellende ‘sokkel’. Daar bovenop komen drie torens. Die liggen een meter of zes naar achteren. Als je straks langs de winkels op de begane grond loopt, zie je ze niet, waardoor het 55.000 m2 tellende complex toch niet al te massief moet aanvoelen.

Voor meer foto's ga je naar Sleutelstad.