Op 19 december is het 750 jaar geleden dat aan Leiden de eerste stadsrechten werden verleend (1266). 

Hoog tijd om met de hele stad naar de toekomst te kijken, Dat vindt althans een aantal Leidenaren die zijn verbonden aan Stadslab Leiden. Ze gaan een burgertop organiseren met de naam L750.‬

Omdat 19 december niet zo’n handige datum is, wordt die top een maandje later gehouden. Op 14 januari 2017.

Voor die top worden random 750 Leidenaren uitgenodigd om na te denken over de toekomst van de stad. De bedoeling is om die dag 100 huiskamergesprekken te houden van circa zeven personen elk.

Aan het eind van de dag volgt dan een grote gezamenlijke bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal waar de grote lijnen worden gepresenteerd. L750 wordt actief ondersteund door Stadslab Leiden.

Gemeenteraadsverkiezingen

In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De hoop van de organisatie van de burgertop is dat de politieke partijen zich dan laten inspireren door de ideeën uit L750 en ze overnemen in hun verkiezingsprogramma’s.

De plannen voor de burgertop werden gisteravond gepresenteerd tijdens de Lenteborrel van Stadslab Leiden in Theehuis de Tuin van Noord. Daar wisselde ook Stadslab van bestuur. Na het afscheid van de aftredende bestuursleden was het de beurt aan het nieuwe bestuur om zich voor te stellen.

Dat ging gepaard met een kwinkslag. Een voor een stelden de zeven nieuwe bestuursleden zich voor als de nieuwe voorzitter van Stadslab. “Logisch”, vindt Pepijn Smit die voor de radio maar even optreedt als woordvoerder:

“We doen het met z’n allen. Eigenlijk is zeven nog weinig.” Het nieuwe bestuur bestaat uit Tahira Limon, Sigrid Jansen, Marjolein Bakker, Lot Vegter, Pepijn Smit, Aldert de Vries en Lex van Delden.