Als het aan de VVD Leiden ligt komt er ergens in het centrum een straat, weg, steeg, poort of plein die de naam van de in 2011 overleden burgemeester Cees Goekoop gaat dragen. 

Dat zei VVD-raadslid Juliette Gilissen gisteravond in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Daar werd de herinrichting besproken van de Lammermarkt als daar over ongeveer een jaar de werkzaamheden zijn afgerond aan de parkeergarage. Er gaan stemmen op om dan ook meteen de naam van het plein of de garage aan te passen. Veel mensen vinden een naam als 'Molen de Valkgarage’ veel logischer voor die plek in de stad.

De VVD ziet niets in zo’n naamswijziging maar maakte wel van de gelegenheid gebruik om het idee voor een nieuwe straat te lanceren die de naam van Goekoop zou moeten krijgen. Cees Goekoop was 18 jaar lang burgemeester van Leiden. Van 1980 tot en met 1998.

Om een straat te vernoemen, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Een naam moet duidelijk, niet te lang en herkenbaar zijn, mag niet teveel lijken op een bestaande naam en moet passen in de omgeving. Een Cees Goekoopstraat zou daarom eerder in de burgemeesterswijk thuishoren dan in het centrum. Bi straatnamen die naar een persoon verwijzen, moet die bovendien al langere tijd zijn overleden en algemeen door de inwoners van Leiden worden herkend. Alleen leden van het Koninklijk Huis mogen bij leven worden vernoemd.

Leiden telt ongeveer 2100 straatnamen. Dat is inclusief de namen voor andere openbare ruimtes zoals bruggen, pleinen, terreinen, parken en water.

Het bericht VVD Leiden wil Cees Goekoopstraat verscheen eerst op Sleutelstad.nl.