Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft in een open brief verslagen gereageerd op de aanslagen in Brussel, die dinsdagochtend plaatsvonden

“Weer een aanslag, onze verslagenheid en verontwaardiging is groot”, aldus de burgemeester. “Opnieuw is er een groot aantal onschuldige slachtoffers, opnieuw een poging onze open en democratische samenlevingen geweld aan te doen, onze manier van leven te treffen. Daarmee zijn de aanslagen op ons buurland ook een aanslag op ons", schrijft hij.

“Dit is ook een aanslag op onze vrijheid en op onze veiligheid”, stelt de burgemeester. “Na deze zoveelste gruweldaad weten we nauwelijks meer hoe te reageren. Wat vaker gebeurt went, maar wij mogen dit niet normaal gaan vinden. En al lijken woorden geen verschil te maken, dat doen ze wel. Of het nu gaat om Parijs, Istanboel of Brussel, we moeten blijven getuigen van onze afkeer. En dat doe ik dan ook.”

“Uiteraard gaan in de eerste plaats onze gedachten uit naar de familie, vrienden, en kennissen van de slachtoffers, maar ook naar het gehele Belgische volk, waarmee wij ons door onze gezamenlijke geschiedenis en onze geografische nabijheid zo nauw verbonden voelen”, aldus Lenferink. “Ik heb de Belgische ambassadeur in ons land dan ook van onze gevoelens van medeleven in kennis gesteld.

Dinsdagochtend vonden explosies plaats op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Bij de aanslagen kwamen zeker 31 mensen om het leven en vielen 260 gewonden. Het gaat om tenminste 11 doden en 81 gewonden op de luchthaven en zeker twintig doden en meer dan honderd gewonden in de metro.

Gevaar ontwrichting samenleving

“Het gevaar bestaat dat deze terroristische aanslagen onze samenleving ernstig ontwrichten, dat groepen mensen tegenover in plaats van naast elkaar komen te staan. Dat mag niet gebeuren want dat is immers waar de daders van deze aanslagen op uit zijn”, stelt burgemeester Lenferink. 

“We moeten schouder aan schouder onze gemeenschappelijke waarden blijven verdedigen en gezamenlijk uiting geven aan onze collectieve afkeer van deze acties. Op die manier houdt een democratische samenleving als de onze stand.”