Leiden kiest voor maanden uitstel regionale retailvisie

Donderdagavond boog de Leidse politiek zich voor het eerst over de regionale retailvisie die de gemeente Leiden met vijf andere regiogemeenten heeft laten maken. 

De afgelopen tijd was over die visie al veel te doen. Maar liefst 14 insprekers kwamen de raadsleden eerder vertellen wat ze vonden van de toekomstvisie. Met name de winkelgebieden die volgens die visie niet toekomstvast zijn, lieten van zich horen.

Wijkwinkels

De Herenstraat voorop, maar ook de ondernemers aan de Lammenschansweg willen graag blijven behoren tot de regionale detailhandelsstructuur. Dat geldt ook voor de derde straat waarvan veel partijen in de Leidse raad vinden dat de regio zich er niet over zou moeten uitspreken: de Van ‘t Hofstraat in de Professoren- en Burgemeesterswijk.

PDV-locaties

Met name onduidelijkheid rond de besluitvorming over de Lammenschansweg zorgde ervoor dat de raad nu geen verdere behandeling van de retailvisie wil. Aan de Lammenschansweg mogen alleen bedrijven met volumineuze goederen zoals boten, auto’s, meubelen en bijvoorbeeld tuincentra. Allemaal zaken waarvan het niet logisch is dat ze in het historische stadscentrum gevestigd zouden zijn. In regionaal verband is er momenteel zo’n 30.000 m2 teveel winkelruimte op dit soort locaties. Het gaat dan om Wooon en de Baanderij in Leiderdorp, de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude, ‘t Heen in Katwijk en de Lammenschansweg in Leiden. Die laatste plek schrappen als zogenaamde PDV-locatie scheelt 9.000 m2.

Uitstel voor overleg

Eerder deze week stuurde wethouder Strijk een brief naar de raad waarin hij aankondigde met de buurgemeenten in gesprek te willen over een aantal problemen die opgelost moeten worden binnen de regio. Het gaat daarbij om financiële kwesties, kantoorlocaties, maar dus ook om deze grote Perifere Detailhandelslocaties. De gemeenteraad wil nu dat wethouder Strijk de periode tot 1 juni aanstaande gebruikt om met zijn collega’s in de regio afspraken te maken over dit soort zaken. Dan is ook veel duidelijker welk besluit het beste genomen kan worden over de Lammenschansweg.

Het bericht Leiden kiest voor maanden uitstel regionale retailvisie verscheen eerst op Sleutelstad.nl.

Tip de redactie