Studenten verzamelen handtekeningen tegen dreigbrieven moskeeën

Een groepje van vijf Leidse studenten voeren een handtekeningenactie om een tegenstem te bieden aan de dreigbrieven die drie weken geleden bij verschillende Leidse moskeeën werden afgeleverd.

“We willen de alle mensen die naar de moskee gaan een hart onder de riem steken”, aldus initiatiefneemster Flora Woudstra. Tot nog toe hebben de studenten 400 handtekeningen verzameld. “Maar we gaan voor de 500!” Volgende week willen Woudstra en haar medestanders de handtekeningen overhandigen aan de Leidse moslimgemeenschap.

Dreigbrief

Een brief met daarop een hakenkruis en een adelaar. De Islam wordt in de brief een 'valse en duivelse religie’ genoemd en dreigt: 'binnenkort hoog bezoek!! varkens.’ “De brief was dermate haatdragend dat ik dacht: 'dit kan gewoon niet in ons Leiden, waar wij zo’n leuke tijd hebben als studenten.’ Dat zoiets hier kan gebeuren is gewoon walgelijk.” Dus besloot Flora Woudstra in actie te komen. “Ik heb een brief naar de moskeeën gestuurd waarin ik aangaf dat ik dit afkeur, dat zij ook gewoon Leidenaren zijn en dat we zij aan zij staan en ik niet in een tweedeling geloof”, aldus de studente film- en literatuurwetenschap. “Zelf heb ik islamitische vrienden in Den Haag. Ik zag zelf nooit zo veel verschil tussen ons en ik vind diversiteit van culturen juist iets leuks.”

Medestudenten zagen dat wel zitten en SP jongerenorganisatie ROOD hielp een handtekeningenactie opzetten. “Het begon met medestudenten, daar hebben we al erg veel handtekeningen gekregen. Vervolgens verspreide het zich verder over de stad”, vertelt Woudstra. “We hebben ook een aantal keer écht op straat gestaan. Daar kregen we wel wisselende reacties, maar overwegend positief.”

Negatieve reacties

De studenten kregen dus niet alleen enthousiaste voorbijgangers maar ook negatieve reacties. “Er waren bijvoorbeeld mensen die ons niet eens uit lieten praten. Ook waren er mensen die zeiden dat dit vrijheid van meningsuiting is”, vertelt Woudstra. “Er was zelfs één meisje die letterlijk tegen ons zei: 'ik wil juist dat al die moslims weg gaan.’ En dat was nog wel een universiteitsstudente! Dat verbaasde me.”

Flora Woudstra was te gast in Nieuws071 en sprak daar over haar handtekeningenactie.

Het bericht Studenten verzamelen handtekeningen tegen dreigbrieven moskeeën verscheen eerst op Sleutelstad.nl.

Tip de redactie