Leidse ‘plasticjager’ surft Het Kanaal over in recordpoging

De Leidse plasticjager Merijn Tinga gaat in juli een poging doen om in recordtijd Het Kanaal over te surfen met een foilboard van afval. Tinga zou daarmee de eerste Nederlander zijn.  

Hij vraagt met zijn actie aandacht voor plasticvervuiling in zee. Tinga hoopt vanaf de Nederlandse kust binnen zes uur Groot-Brittannië te bereiken.

De plasticjager maakt de reis van 180 kilometer op een zelfgemaakt board van afval. De materialen die hij in zijn board verwerkt, zijn gevonden bij een 'beach clean-up', waarbij op het strand gezocht wordt naar afval. Hij gaat het board een speciale vorm geven om extra aandacht te vragen voor het vervuilen van de zee.

Aandacht voor het plasticprobleem

Met de recordpoging hoopt Tinga meer aandacht te genereren voor de wereldwijde plasticvervuiling. "Ik wil het bewustzijn rond de afval in zee te vergroten. Met de aandacht die ik krijg bij het record wil ik mensen vertellen over de hoeveelheid afval die er jaarlijks in zee terecht komt", aldus Tinga

Kite foiling

"Bij kite foiling heb je een draagvleugel onder het board zitten die je board als het ware omhoog duwt waardoor je door de lucht zweeft. Omdat het board boven water zweeft, heb ik de mogelijkheid het board een andere vorm te geven. Als kunstenaar geef ik het board nu de vorm van een halve liter petfles", aldus de plasticjager.

Siem van der Salm sprak met Merijn Tinga over zijn actie om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zee.

Het bericht Leidse ‘plasticsurfer’ surft Het Kanaal over in recordpoging verscheen eerst op Sleutelstad.nl.

Tip de redactie