Balkons Bernhardkade en Willem de Zwijgerlaan krijgen extra bewapening

In totaal 26 balkons van twee woonblokken aan de Bernhardkade en een woonblok aan de Willem de Zwijgerlaan worden woensdag en donderdag voorzien van stempels.

De bewapening in de betonnen balkonplaten voldoet niet aan de eisen.

Zo is gebleken uit onderzoek dat sinds 1 januari van dit jaar verplicht is. “Maar”, zo relativeert manager vastgoed Wilbert de Wilde van woningcorporatie De Sleutels het probleem: “Dat voldoen ze al 60 jaar niet.”

Het gaat om drie blokken met portiekwoningen met zogenaamde ‘uitkragende balkons’. Dat zijn balkons waar de balkons in de gevel zijn bevestigd zonder dat er ook nog draagbalken zijn aangebracht.

De bewapening van het beton is onvoldoende naar de huidige maatstaven en daarom moeten nu maatregelen genomen worden. “Het is niet zo dat de balkons ieder moment naar beneden kunnen komen”, benadrukt De Wilde.

Dat bewoners wordt gevraagd om plantenbakken en parasolvoeten van het balkon te verwijderen is volgens De Wilde alleen uit voorzorg: “We willen gewoon geen enkel risico nemen met onze huurders.”

De stempels onder de balkons blijven er staan tot er een definitieve oplossing is voor de problemen. Die bestaat uit het toevoegen van wapening. Dat gebeurt door het boren van gaten waarin extra wapeningsijzer wordt aangebracht.

Tip de redactie