Blinden en slechtzienden krijgen uitleg over poortjes Leiden Centraal

Blinden en slechtzienden kregen vanmiddag uitleg over de poortjes op station Leiden Centraal. Sinds woensdag zijn alle poortjes op het station gesloten. In groepjes maakten zij kennis met de geleide stroken, de ribbels op de grond die met een blindengeleidestok herkend kunnen worden, en de poortjes waar deze naar toe leiden. 

De Oogvereniging is nauw betrokken geweest in de aanloop naar het sluiten van de poortjes. “Dit is niet de eerste keer dat ik door de poortjes loop”, vertelt Oogvereniging-vrijwilliger Peter Waalboer, “maar ook nu merk ik dat het wel even wennen is. Het is toch een extra barricade waarmee je geconfronteerd wordt.” 

Waalboer is zelf blind en weet dus als geen ander hoe belangrijk het is dat het station goed toegankelijk voor blinden en slechtzienden. “Het is voor ons de enige manier van reizen. Ik bedoel, je wil niet dat ik ga fietsen en al helemaal niet dat ik auto ga rijden, haha”, grapt Waalboer.

Kennismaken

Volgens Waalboer is het erg belangrijk dat de doelgroep kennis kan maken met het vernieuwde station. “Door dit soort kennismakingsevenementen kunnen mensen er aan wennen”, aldus Waalboer. “Zo lopen we nu tegen de moeilijkheden aan, waardoor dit in het dagelijks leven minder vaak tegen problemen aan zullen lopen.”

Tip de redactie