Nederlanders die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, moeten uit voorzorg over jodiumpillen beschikken. Dat vindt minister Edith Schippers van volksgezondheid. 

De jodiumtabletten verkleinen de kans op ziektes na een kernramp. Binnen die straal valt ook Leiden.

Mocht er onverhoopt een kernramp plaatsvinden, is het grootste gevaar dat er radioactief jodium vrijkomt. Dat wordt opgenomen in de schildklier, waarna het jaren kan blijven zitten en ziektes als kanker kan veroorzaken.

Jodiumtabletten

Het slikken van de tabletten zorgt ervoor dat de jodiumwaarde van de schildklier verzadigd is, waardoor de radioactief besmette jodium niet meer wordt opgenomen. Niet iedereen hoeft de tabletten te slikken. Volgens minister Schippers vormen vooral kinderen tot 18 jaar oud en zwangere vrouwen een risicogroep. De minister heeft opdracht gegeven om samen met de betrokken partijen een distributie- en implementatieplan op te stellen. Waar de tabletten verkrijgbaar zullen zijn, is nog niet duidelijk.

40+

Mensen ouder dan 40 jaar krijgen geen jodiumtabletten. Bij hen zijn de kansen op bijwerkingen groter dan de kans op kanker door radioactieve stoffen.

Het bericht Schippers: Leidenaren uit voorzorg jodiumtabletten voor mogelijke kernramp verscheen eerst op Sleutelstad.nl.