Ilja Leonard Pfeijffer presenteert autobiografisch boek

Leidse schrijver, dichter en classicus Ilja Leonard Pfeijffer presenteerde dinsdagavond zijn nieuwe boek ‘Brieven uit Genua’ boekhandel De Kooyker aan de Breestraat in Leiden.

Er kwamen zo’n 80 belangstellenden opdagen voor de bijeenkomst waar de schrijver geïnterviewd werd door Onno Blom.

Daarnaast las de schrijver passages voor uit het nieuwe boek. Brieven uit Genua is het eerste autobiografische boek dat Pfeijffer schreef en direct ook het laatste. “Dit doe ik eens en nooit meer, kan ik u geruststellen”, sprak de Leidse schrijver het publiek toe.

Beluister een deel van de voorleessessie:

Column

In het verleden had Ilja Leonard Pfeijffer een vaste column in het tijdschrift HP De Tijd, waarin hij in briefvorm schreef over wat hem bezighield.

Toen zijn column uit het blad verdween, ging hij door met het schrijven van de brieven. “Uiteindelijk kwam ik erachter dat dit project dus mijn eerste autobiografie moest worden”, aldus Pfeijffer.

In het boek schrijft hij openhartig over zijn studententijd in Leiden, vroege tijd als schrijver en zijn recentere verleden in Genua, Italië, waar hij een huis heeft. Mensen uit zijn omgeving worden met naam en toenaam genoemd.

“Ik ben wel een beetje bang dat ik daar misschien mensen mee heb gekwetst”, aldus Pfeijffer. “Dat is natuurlijk nooit de bedoeling geweest, ik heb geen rekeningen te vereffenen. Je zou kunnen zeggen dat de andere mensen in het boek slechts decorstukken zijn. Ik heb ook vooral mijzelf niet gespaard in dit boek.”

Drankprobleem

Ook schrijft hij over het drankprobleem dat hij heeft gehad. Een belangrijk element in het boek is het ontmoeten van zijn nieuwe liefde Stella, met wie hij nu een jaar samen is. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in het stoppen met drinken.

“Met haar hulp ben ik gaan inzien dat drank een te belangrijk deel van mijn leven was geworden”, aldus de schrijver. “Ik ben een jaar geleden gestopt met drinken en dat houd ik vol.”

Het publiek bleek zeer nieuwsgierig naar het boek na het live interview dat de schrijver gaf in De Kooyker. Zeker de helft van de aanwezigen kocht het boek direct na de presentatie en liet het signeren door Pfeijffer.

Tip de redactie