Bewoners van het Speckhofje barricaderen ingangen om overlast

De bewoners van het Pieter Gerritz Speckhof in Leiden, dat schuin naast de Pieterskerk ligt, hebben dinsdag beide toegangen naar het hofje gebarricadeerd. De bewoners ondervinden al maanden veel overlast. 

Het hofje heeft wekelijks meerdere malen te maken met vandalisme, geluidsoverlast en mensen die tegen de muren urineren.

De bewoners zijn het helemaal zat: ”Afgelopen nacht was het ook weer raak: Tuinmeubels werden maandagnacht omgeschopt en bloemputten zijn kapot gegooid. Niet te vergeten de urinelucht die je ‘s ochtends ruikt als je naar buiten stapt. Normaal gesproken hebben we vooral overlast van donderdag tot en met zaterdag wanneer de jongeren uitgaan. Helaas komt het dus aan het begin van de week ook regelmatig voor”, aldus Pieter Boddaert, bewoner van het hofje.

Makkelijke doorgang

Het hofje is voor veel mensen een snelle doorgang van de Lange brug naar het Pieterskerkhof bij de Pieterskerk. Ook ‘s avonds en ‘s nachts zijn de ingangen geopend. Die mogen niet dicht van de gemeente. Het is tenslotte een doorgang waar veel mensen gebruik van maken.

Veel jongeren gebruiken het hofje dan ook om er tot in de late uren te zitten en zorgen voor veel overlast. ”We vinden naast de kapot gemaakte meubels ook vaak gebruikte condooms en poep in ons poortje, Dat is gewoon heel erg smerig”, aldus Boddaert.

Machteloos

De bewoners mogen geen deuren zetten in de doorgangen van het hofje om het ‘s avonds of ‘s nachts af te sluiten. De gemeente zegt daarvoor te weinig meldingen van de politie te krijgen en concluderen daarom dat de overlast wel meevalt.

Dat de politie ‘weinig’ meldingen krijgt klopt ook wel volgens de bewoners. ”Moeten we dan om elke plasje, elke luide stem of vernieling de politie gaan bellen? Het gebeurt bijna dagelijks! Ten eerste duurt het vaak lang voordat de politie komt bij dit soort meldingen en dan zijn de daders vaak alweer weg", zegt Boddeart.

"Ten tweede heeft de politie al genoeg te doen en wij begrijpen ook dat ze niet altijd kunnen komen. Zij vroegen ons zelfs al eens waarom we het niet gewoon op slot doen, het is erg dubbel dat we dat dus simpelweg niet mogen doen van de gemeente", aldus de Leidenaar.

Oase van rust

‘Een oase van rust’, zo staat het hofje ironisch beschreven op de website van Libertas, de verhuurder van de woningen. De organisatie kan de bewoners niet antwoord geven op de vraag waarom het hofje niet  in de avonduren dicht kan.

”We hebben al diverse keren Libertas gevraagd om er wat aan te doen en wat de redenen zijn dat het hofje zo moet blijven, maar telkens krijgen we een antwoord waar we niets mee kunnen”, aldus Boddaert.

Tip de redactie