De Leidse politieke partijen komen niet met een gemeenschappelijke verklaring waarin ze de dreigpamfletten veroordelen die vorige week werden bezorgd bij de twee grootste moskeeën in Leiden. 

Op initiatief van de PvdA en GroenLinks werd een tekst opgesteld een voorgelegd aan alle tien de partijen in de Leidse raad.

Waar negen van de tien partijen vorige week, alleen het CDA kwam ook toen al niet met een veroordeling, desgevraagd via deze site hun afschuw uitspraken nadat de brieven waren bezorgd, ontbreken er nu maar liefst vijf handtekeningen onder de verklaring. Een gemiste kans.

Bovenstaande verklaring bleek een stap te ver voor vijf van de tien partijen in de Leidse gemeenteraad. Waarom is (mij) een raadsel. Controversieel is de tekst immers allerminst. Geen weldenkend mens zou de inhoud van de verklaring niet onderschrijven.

College eensgezind in veroordeling

Waar het uit D66, PvdA, SP en VVD bestaande Leidse college van burgemeester en wethouders er moeiteloos in slaagde om – ondanks de voorjaarsvakantie – binnen de kortste keren met een scherpe veroordeling te komen, lukt dat de raadsfracties voor geen meter.

Waar GroenLinks Leiden, de PvdA Leiden, de SP Leiden, Leefbaar Leiden en de Partij voor de Dieren geen enkele moeite hadden met bovenstaande verklaring. koos de rest ervoor om niet mee te tekenen.

Raad verdeeld over veroordelen moskeebedreigingen

Het CDA Leiden, de ChristenUnie Leiden, D66 Leiden, de Groep Kok en de VVD Leiden steunen de gemeenschappelijke verklaring niet. Hun handtekeningen ontbreken. Daarmee laat onze lokale volksvertegenwoordiging een belangrijke kans liggen om de walgelijke dreigbrieven met daarop onder andere een hakenkruis eensgezind te veroordelen. 

Het feit dat een enkele partij (D66) alsnog met een eigen verklaring zijn gekomen, doet daar niets aan af. Het is de kracht van de gezamenlijkheid die uitgegaan zou zijn van een breed gedragen veroordeling. Dit is niets meer dan een zwaktebod van de Leidse politiek.

Teleurstelling bij moskeeën

Ook moskee-bestuurder Abdelhamid Bouzzit van de Imam Malik moskee in Leiden Noord is stomverbaasd over het ontbreken van de handtekeningen van zoveel partijen: "Ik vind het heel vreemd van voornamelijk het CDA en D66 dat ze zich niet publiekelijk willen distantiëren van deze gebeurtenissen. Geheel tegen mijn verwachting in. Uit de hele stad hebben wij steunbetuigingen gekregen. Ook van verschillende politieke partijen. Maar dat men hier niet met één stem naar buiten kan treden, is wel heel teleurstellend. Ben benieuwd naar de redenen waarom ze, ondanks de grote impact dat dit heeft op een grote deel van de Leidse gemeenschap, dit niet boven politieke kleuren en electoraten uit kunnen tillen. Voor veel Leidse moslims is dit toch weer een bevestiging dat hun angsten en zorgen minder belangrijk zijn. Jammer, de raad laat hier een kans liggen. Complimenten voor de partijen die wel het lef hebben getoond hierin."

Het bericht Geen gezamenlijke veroordeling moskeebedreiging door Leidse politiek verscheen eerst op Sleutelstad.nl.