Op negen locaties wil de gemeente Leiden woonruimte creëren waar 600 mensen komen te wonen. De groep bewoners moet volgens het college van burgemeester en wethouders bestaan uit daklozen, vluchtelingen en gewone Leidse woningzoekenden. 
 

Dat zegt burgemeester Lenferink vandaag in het programma Nieuws071 van Sleutelstad Radio 93.7 FM. De negen locaties bestaan uit zes terreinen en drie gebouwen. 

Het college wil met zo’n mix van bijzondere en reguliere woningzoekenden te integratie van de vluchtelingen bevorderen en ook het draagvlak onder omwonenden vergroten. 

Het idee voor het mengen van verschillende groepen kwam enkele weken geleden van een bezoeker aan de eerste inspraakavond in de Apollotoren in Leiden Zuid-West. De gemeente informeerde daar de omwonenden van de locatie aan de Voorschoterweg waar wordt voorzien in het tijdelijk onderbrengen van zo’n 150 mensen .

Mixen

Naast het mixen van doelgroepen gaat de gemeente ook kijken of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat per locatie zowel gezinnen als alleengaanden worden opgevangen.

De gemeente heeft voor de samenstelling van de tijdelijke bewoners maar beperkte mogelijkheden om daarop te sturen, maar tijdens informatiebijeenkomsten gaf burgemeester Lenferink wel aan daar enige invloed op uit te kunnen oefenen door het type woningen dat er wordt neergezet. Zo zijn meerkamerunits eerder geschikt voor gezinnen dan voor alleenstaande mannen.

Het bericht College wil gemengde huisvesting statushouders, daklozen en reguliere woningzoekenden verscheen eerst op Sleutelstad.nl.