De gemeente Leiden kan een schadeclaim van enkele miljoenen verwachten voor het intrekken van de vergunning van coffeeshop Goa. Dat vermoedt Jack Stikvoort, voorzitter van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten (LVCD).

In 2012 verlengde de gemeente de vergunning van Coffeeshop Goa niet, de Raad van State heeft nu besloten dat dat eigenlijk niet had gemogen. “De coffeeshop heeft daardoor miljoenen misgelopen”, aldus Stikvoort. “Het zou me verbazen als een advocaat hieraan voorbij gaat.”

Coffeeshop Goa heeft door de beslissing van de gemeente inkomsten misgelopen, vaste klanten verloren en een deuk in haar naam opgelopen. Daarom verwacht Jack Stikvoort dat de gemeente een schadeclaim zal krijgen van twee á drie miljoen euro. “Dat is nog speculeren, maar ik verwacht niet dat het tot een schikking komt tussen de twee partijen.”

“De gemeente heeft altijd met de coffeeshops meegedacht”, geeft Jack Stikvoort wel toe. Hij begrijpt wel dat de gemeente in de maag zit met de landelijke wetgeving op het gebied van coffeeshops. “Maar dat laat onverlet dat de gemeente hier zorgvuldiger had moeten kijken of de vergunning destijds was ingetrokken en de nieuwe aanvrager de vergunning dus verleend had moeten worden.”

Landelijke gevolgen

De LVCD hoopt dat er nu op landelijk niveau verandering komt in het zogenaamde 'achterdeurbeleid’. Momenteel is er een zwart gebied tussen de verplaatsing van plantage naar coffeeshop, wat dus in de regel illegaal is. Dit wordt echter gedoogd.

“We hopen dat daar nu verandering in komt. Rechters hebben daar nu wel wat van gevonden”, aldus Stikvoort. “De uitspraak laat zien dat als een strafrechter nu iets besloten heeft, een beleidsrechter daar niet zomaar meer tegenin kan gaan. Ik verwacht dat dit groot in de media wordt uitgemeten. De rechter heeft nu ook het advies gegeven dat de regering hier iets mee moet gaan doen. Dus ga daar iets mee doen, nu. Punt.”

De advocaten van Coffeeshop Goa verwachten nu ook een ontwikkeling in het landelijke cannabisbeleid. “Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten van Coffeeshop Goa uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Gevolgen voor gedoogbeleid

Wat de gevolgen van de uitspraak voor het gedoogbeleid zullen zijn, zal de komende tijd blijken. De advocaten hopen dat de uitspraak van de bestuursrechter de regering aanzet tot verandering. “Het gedoogbeleid in de huidige vorm is failliet”, aldus advocaat Tim Vis. “Rechters weigeren zich nog langer te voegen naar onhoudbaar beleid. De minister zou moeten luisteren naar gemeenten, rechters en deskundigen. Iedereen roept op tot een transparante, gereguleerde aanvoerketen.”

Er zijn initiatieven om tot een gereguleerde aanvoerketen te komen, waaronder een conceptwetsvoorstel van D66. Dat wetsvoorstel heeft nog niet de steun van de meerderheid. “Het politieke gegeven dat er nog geen meerderheid in de Kamer is, kan niet betekenen dat de minister zijn ogen blijft sluiten voor wat nu ook de Raad van State glashelder zegt: coffeeshops die cannabis mogen verkopen, moeten dat ook transparant kunnen aanvoeren”, stelt advocaat Sidney Smeets.