Gemeente Leiden en Naturalis hebben donderdag de contracten voor de grondverkoop van een kavel van van circa 7.000 vierkante meter ondertekend. De gemeente verkoopt het stuk grond zodat het museum kan uitbreiden.

Naturalis gaat met nieuwbouw uitbreiden. Daarnaast wordt het bestaande pand aan de Darwinweg 2 gerenoveerd. De werkzaamheden moeten dit jaar nog beginnen.

De afgelopen jaren werd de grond (die de gemeente nu verkoopt) tijdelijk gebruikt, eerst als biodiversiteitstuin en daarna als parkeerterrein voor Heerema. "We werken als gemeente graag mee aan de uitbreiding van dit bijzondere museum", stelt wethouder Robert Strijk.

"Wat niet iedereen weet is dat Naturalis ook een wetenschappelijk topinstituut is voor Biodiversiteit. Dat past natuurlijk prachtig op het Bio Science Park. Naturalis trekt nu al jaarlijks honderdduizenden bezoekers die vaak een dagje Leiden koppelen aan het museumbezoek."

Museumtuin

Opvallend is de aanleg van een openbaar toegankelijke museumtuin, die deels bovenop de parkeerplaatsen zal liggen. "De tuin wordt een prachtige groene plek, toegankelijk voor iedereen", aldus Edwin van Huis, directeur Naturalis Biodiversity Center.

"Een spannende en verrassende wereld waarin de betoverende schoonheid van de natuur op ‘echte’ wijze wordt getoond. In geur, vol kleur en contrasten, en variërend in per seizoen. Een wondere wereld voor kinderen waar ze al doende leren, een inspirerende plek voor volwassenen en een thuis voor dieren."

Nieuwbouw

Voor het ontwerp voor de uitbreiding trok Naturalis het architectenbureau NeutelingsRiedijk aan. Het nieuwe gebouw van Naturalis zal ruimte bieden aan negen nieuwe museumzalen. Er wordt onder andere een nieuwe dinosauriërzaal gebouwd, waar het skelet van de T.rex een prominente plaats krijgt.