De komende periode gaat de Universiteit Leiden in gesprek met de bewoners van de  sociale huurwoningen aan het Witte Singel Doelen complex over de campusplannen van de universiteit.

“In alle rust”, zo belooft rector Carel Stolker: “We hebben geen haast. Er is wel gezegd dat het allemaal zo halsoverkop is. Dat geldt natuurlijk altijd voor zo’n boodschap. Dat kun je bijna niet goed doen. Maar we hebben echt tijd en die gaan we er ook voor nemen. Kwaliteit voor alles.”

Woningcorporatie De Sleutels, de wijkvereniging en de gemeente zitten ook aan tafel bij de gesprekken die onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider gevoerd zullen worden.

De universiteit heeft verschillende varianten voor de herontwikkeling van het gebied bekeken en in de voorkeursvariant moeten de 58 huurwoningen wijken voor de nieuwbouw. Zeer tegen de zin van de zittende bewoners.

Stolker realiseert zich dat de bewoners van het WSD-complex overdonderd werden toen de universiteit met de plannen naar buiten kwam: “Het is vervelend voor deze bewoners en meer dan dat. dat begrijpen we natuurlijk heel goed. Daarom hebben we ook gezegd, we gaan hier niet hard in. We willen kijken of we per huis maatwerk kunnen leveren als we inderdaad, zoals we hopen, op onze voorkeursvariant uitkomen.”

Stolker: “Dit is een topfaculteit, ook wereldwijd. En dat willen we graag blijven. We trekken steeds meer studenten en wetenschappers dus we moeten wel uitbreiden. En dat zouden we heel graag op die plek – in de binnenstad –  willen doen en niet daarbuiten.”