Het ROC Mondriaan uit Leiden is op de zevende plek geëindigd in het landelijke MBO Debattoernooi. Het toernooi, georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, is de grootste studentencompetitie binnen het mbo in Nederland.

Na drie debatrondes verloor het Mondriaan van andere mbo-scholen in Nederland en eindigde zo op een hoge plek in de top tien.

Tijdens het toernooi gingen studenten het debat met elkaar aan over drie verschillende stellingen. Zo werd gedebatteerd over de vluchtelingencrisis en werd er gedebatteerd over de stelling dat dronken automobilisten die een ongeluk veroorzaken, een levenslange rijontzegging krijgen. De stellingen waren al bekend bij de leerlingen maar zij wisten niet of ze voor of tegen de stelling zouden zijn. Dat kregen ze aan het begin van elk debat te horen.

Minister Ploumen was ook bij het toernooi aanwezig en benadrukte hoe belangrijk debatteren is voor studenten.

”Leren debatteren is waardevol voor alle studenten. Het is een leuke en actieve manier om met actuele onderwerpen bezig te zijn. Het dwingt je om je eigen mening te vormen en aan te scherpen maar ook om te luisteren en je te verplaatsen in een ander. Debatteren leert je om met een open blik naar de wereld te kijken”, aldus Ploumen.

Beste debater

De twee scholen die het opnamen tegen elkaar in de finale waren het Zoomvliet College uit Roosendaal en het ROC Tilburg. Minister Ploumen maakt na het debat bekend dat het ROC Tilburg zich winnaar van het MBO Debattoernooi 2016 mocht noemen. De prijs voor de beste debater ging naar Angus Mclntyre van het ROC Tilburg.

Hij mag straks als jongerenvertegenwoordiger, tijdens de World Humanitarian Summit in Instanbul, meedenken over de humanitaire kwesties die tijdens de internationale top aan bod komen.