De Belgische architect Laurent Ney presenteerde woensdagavond de ontwerpen voor vijf nieuwe bruggen in Leiden.

De vijf bruggen die NEY & Partners heeft ontworpen, vormen samen “een familie”, zoals hij dat noemt. De vijf hebben gezamenlijk een duidelijk eigen karakter en sfeer, waardoor zij de route door het Singelpark ondersteunen en verhelderen. Geen extravagante bruggen-hoogstandjes, maar ook weer niet dertien-in-een-dozijn bruggen.

NEY & Partners koos voor de bolvorm als bindend thema, en voor een ‘natuurlijke uitstraling’ van de bruggen. De bol als symbool voor zowel het, bijna, ronde Singelpark en voor de wereldomspannende activiteiten van (het oude) Leiden, zoals de Hortus. Die bolvorm komt terug in bijvoorbeeld de brugleuningen, die bestaan uit bollen op paaltjes. De uitstraling in het gebruik van cortenstaal, dat oogt als verroest ijzer, en baksteen. In de oorspronkelijke opzet was sprake van zeven bruggen. Uiteindelijk werden het er vijf, en bestaat de familie uit twee heel kleine en drie vrij forse bruggen.

Beluister een interview met ontwerper Laurent Ney:

Haven

Zoals het een familie betaamt, zijn de bruggen dus niet gelijkwaardig. De meeste aandacht zal uitgaan naar de brug bij de Haven, de enig beweegbare, en die bij het Veerplein, de hoogste. De omgeving van de Haven lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe dynamische hot spot in Leiden. Bij de Haven, zo bleek, is al voorzichtig ook een zesde brug ingetekend; niet bij de familie horend, maar wel een ‘rondje Haven’ mogelijk makend. Het geld daarvoor is er (nog) niet.

Slinger

De niet-Leidse bruggen die Laurent Ney liet zien in zijn presentatie, kennen vaak een subtiele aanlichting van onder uit de brugleuning. Die is voor de Singelparkbruggen niet voorzien. Wel zal de brug bij de Kaarsenmakersstraat niet gewoon van A naar B gaan, maar een elegante slinger maken. Na afloop bleek dat Ney die brug liefst direct naar de begraafplaats, onderdeel van het park, had willen laten gaan.

Neys' visie op ontwerpen, de stedelijke ruimte en vooral ook de dynamiek daar leidde tot zijn opmerking “je ontwerp (moet je, JvdS) niet beschermen als architect maar vrij laten. Als de stad het opeet…. Het ontwerp moet sterk genoeg zijn om dat te weerstaan”. Dat past in Ney & Partners aanpak waarin, conform de inzichten van bijvoorbeeld place making, zeker ook de direct betrokkenen worden gezien als stake holders. Ook in dit ontwerpproces zijn daarom al in een vroeg stadium bewoners, maar ook bijvoorbeeld rederijen en watersporters, betrokken. “Dat heeft tot aanpassingen geleid, ja”

Stad aan zet

Het ontwerpproces is nog niet afgerond. De eerstvolgende stap is het presenteren van de plannen en schetsen aan de stad op 17 februari. Daarna zal de gemeenteraad nog definitief akkoord moeten gaan; met ‘alles of niets’, het is geen menukaart waar een bruggetje meer of minder, of andersvormig, mogelijk is. In de planning zou Leiden dan in 2018 vijf nieuwe bruggen hebben, en een nieuwe structuur: het Singelpark.