Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de komende drie jaar een groot Europees onderzoek leiden naar een vernieuwende behandeling van kanker. Het LUMC heeft daar een subsidie van vier miljoen euro voor gekregen. 

Bij de behandeling van kanker beginnen chirurgen vaak met het verwijderen van de tumoren. Het LUMC gaat nu stoffen ontwikkelen die zich aan de tumorcellen binden. Deze kunnen vervolgens middels een infrarood licht zichtbaar gemaakt worden.

De chirurg is daardoor in staat het gezonde weefsel van de tumoren te onderscheiden. Er zal ook onderzoek gedaan worden naar immunotherapie waarbij de natuurlijke afweerreactie tegen kanker gestimuleerd wordt.

Het LUMC gaat tijdens het onderzoek samenwerken met diverse universiteiten en bedrijven in Nederland, Noorwegen, Engeland en Zwitserland.

Daarnaast zullen er Phd-studenten tussen de landen uitgewisseld worden voor het onderzoek. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door Horizon 2020, een programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.