De Joristrap in Museum de Lakenhal in Leiden wordt na een extra onderzoek toch verplaatst

De Rijksbouwmeester heeft vijf varianten waarbij de Joristrap wel kan blijven staan onderzocht. Hij oordeelde uiteindelijk dat de afweging in orde is, dat betekent dat de start van de bouw die gepland staat voor aankomende zomer, kan starten.

Toen de plannen om de eeuwenoude trap te verplaatsen bekend werden, was er een hoop kritiek. Eind vorig jaar werd daarom de Rijksbouwmeester ingeschakeld. Deze onafhankelijke organisatie woog de verschillende belangen tegen elkaar af.

Eind vorig jaar kwam er kritiek op de plannen van verschillende particulieren en het Cuypersgenootschap, een stichting die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Volgens de tegenstanders is de trap historisch erfgoed en hoort ze op die plek te staan.

Beluister fragment:

Appels en peren

"Het behoud van historisch erfgoed afwegen tegen de praktische overwegingen bij deze verplaatsing, is erg moeilijk", vindt wethouder Robert Strijk. "Het is appels met peren vergelijken. Maar de Rijksbouwmeester oordeelt dat we een zorgvuldige keuze hebben gemaakt", zegt hij.

De verbouwing van De Lakenhal moet na de zomer van 2018 afgerond zijn.