Plaatsing fietsenstallingen Morssingelterrein gaat ‘gewoon’ door

Het plaatsen van de duizend noodfietsenstallingen medio februari op het Morssingelterrein gaat door. Ondanks het protest van de buurtbewoners. Wel gaat de gemeente er alles aan doen om de toegang naar het terrein te verbeteren.

Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met een plan van de VVD om 1.500 noodfietsenstallingen te plaatsen bij het Centraal Station.

Om dit te realiseren worden er duizend fietsenstallingen op het Morssingelterrein geplaatst. Omwonenden waren niet gecharmeerd van het plan en probeerden de gemeente gisteravond op andere gedachten te brengen. Met weinig succes, want de borden om de fietsenstallingen aan te kondigen staan inmiddels op het parkeerterrein. 

Onderdoorgang

Toch was er ook goed nieuws voor de bewoners van de stationspleinflat. Eén van de bezwaren is dat er straks een paar duizend mensen per dag door de smalle steegjes moeten om bij de stallingen te komen. De gemeente belooft nu alles op alle te zetten om de onderdoorgang tussen restaurant De Kleine Wereld en muziekwinkel JustMusic te heropenen. Dit zal de toegankelijkheid van het terrein vergroten.

Harold Fonk van de Huurdersvereniging Stationsplein over het openen van de onderdoorgang: “Ik denk dat dat voor dit plan heel veel scheelt. Want die Haverzakgang naast de Jumbo en de andere toegangen zijn veel te smal. Die onderdoorgang heb je echt nodig. Toch snap ik nog steeds niet waarom er zoveel haast is bij het plaatsten van de stallingen.”

Begrip

Wethouder Paul Laudy: “Ik begrijp heel goed dat er omwonende zijn die vragen hebben over de toegankelijkheid van het terrein. Toch denk ik dat het plein een aantal ingangen heeft die behoorlijk breed zijn. Dus ik verwacht niet zoveel problemen. Daarnaast was er een vraag over het openmaken van de onderdoorgang richting het station. Die zit nu dicht en die gaan we wat mij betreft weer openmaken.”

Verborgen terrein

Ook vroeg men zich af of fietsers überhaupt wel gebruik willen maken van deze ‘verborgen’ fietsenstalling. VVD-raadslid Dorien Verbree: “Het is een beetje een verborgen terrein, maar eigenlijk is het heel makkelijk te bereiken. Zeker omdat de wethouder heeft aangegeven dat de onderdoorgang wordt opengemaakt. Toezichthouders zullen aan de fietsers laten weten dat ze daar ook hun fiets kunnen stallen.”

Op de vraag van de Huurdersvereniging Stationsplein waarom de wethouder zo’n haast heeft bij de plaatsing van de fietsenstallingen antwoordde ze: “Het is een opdracht die wij vanuit de raad aan de wethouder hebben meegegeven: het zijn noodfietsenstallingen, dus regel dit snel. De wethouder zal verder onderzoeken of er nog 450 extra stallingen in de NS-fietsenstalling gerealiseerd kunnen worden.”

Lees meer over:
Tip de redactie