In de voormalige ROC-gebouwen aan de Leidsedreef in Leiderdorp worden 320 vluchtelingen ondergebracht. Dat heeft de Leiderdorpse gemeenteraad maandagavond laat besloten in een extra raadsvergadering.

Voor de deur van het gemeentehuis demonstreerden enige tijd enkele tientallen mensen tegen de komst van asielzoekers. De politie was met extra manschappen aanwezig en de avond verliep in alle rust.

Na afloop van de raadsvergadering bedankte de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen de politie voor het waarborgen van de democratische besluitvorming.

Tegen

De VVD en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) stemden tegen. Niet zozeer omdat die partijen tegen de opvang zijn, maar ze vinden dat er nog te veel zaken niet zijn geregeld.

Daarom wilden ze twee tot drie weken uitstel zodat het college eerst een conceptovereenkomst kon opstellen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) waarin duidelijke afspraken gemaakt zouden zijn over zaken als kosten, dagbesteding, onderwijs en veiligheid.

Ervaring

Dat vonden de andere partijen niet nodig. Het COA heeft veel ervaring met zaken die geregeld moeten worden dus daar vertrouwt de rest van Leiderdorpse raad op. Uiteindelijk werd het voorstel met 14 stemmen voor en 7 tegen aangenomen.