Een elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer en om naar school te gaan. De fietsen worden steeds populairder. Zeker als je wat langere afstanden aflegt, is het een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.  

De elektrische fiets is milieuvriendelijk en de vaste lasten (onderhoud en energiekosten) zijn laag. Een e-bike gaat ondersteund niet sneller dan 25 km/h en er geldt geen helm- en verzekeringsplicht.

Overweeg je een e-bike te kopen? De Consumentenbond adviseert om altijd een proefrit te maken op de fiets die je wilt kopen en om de fiets bij een winkel in de buurt te kopen. Mochten er dan problemen ontstaan met de e-bike, dan kunnen zij je helpen deze op te lossen.

Tweedehands

Met een tweedehands e-bike kan je honderden euro’s goedkoper uit zijn. Vraag voor het kopen van een tweedehands e-bike wel altijd of je een lange proefrit mag maken om goed in te kunnen schatten of de accu nog wel goed genoeg is. Bij normaal gebruik gaat een accu meestal een jaar of 5 mee, dus als het om een oudere fiets gaat en de accu niet vervangen is, kan het zijn dat de accu niet meer goed werkt.

De Consumentenbond test regelmatig e-bikes. Daarbij wordt gekeken naar hoe zwaar de fietsen zijn, hoe sterk de motorondersteuning is, hoe snel en vloeiend ze reageren op je trapbewegingen en hoe ver de fietsen kunnen rijden op een volle accu.

De mannen van wielervereniging W.V. Amsterdam testten ook drie verschillende e-bikes. Bij hun oordeel letten zij ook op andere punten dan de Consumentenbond: ‘Je rijdt niet echt voor joker zeg maar.’

De elektrische fiets is een goed alternatief voor de auto
De elektrische fiets is een goed alternatief voor de auto