Het is belangrijk om je kinderen veilig te vervoeren. Jaarlijks belanden er namelijk veel kinderen op de eerste hulp na fietstochtjes. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen met veilige fietsstoeltjes, spaakbeschermers en een aantal handige tips.

Voetsteunen

Fietsstoeltjes voor achterop voor kinderen tot zo’n vijf jaar hebben een geïntegreerde voetsteun. Zet de voeten altijd goed vast in de voetsteun met de riempjes. Bij fietsstoeltjes voor oudere kinderen zijn de voetsteunen los aan de fiets bevestigd. Er zit dan tussen de voet en de spaken onvoldoende bescherming.

Welke zitjes hebben een goede bescherming van de voeten? Bekijk de modellen in de vergelijker van fietsstoeltjes.

Spaakbeschermer

Meestal zit er op je fiets een jasbeschermer. Dit lijkt bescherming te bieden. Helaas is een jasbeschermer daarvoor niet stevig genoeg en zit het meestal niet op de juiste plek. Kies daarom liever voor een spaakbeschermer. Een goede spaakbeschermer is van gehard plastic en wordt bevestigd tussen het voetensteuntje en het wiel.

Zorg ervoor dat de spaakbeschermer stevig vast zit. Fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goed. Zit je kind op een zadeltje op de fietsstang? Bevestig dan een spaakbeschermer vlakbij het voorwiel.

Fietsen met een baby

Kan je kind nog niet zelfstandig zitten? Dan mag hij niet in een fietszitje. Toch zijn er manieren om je baby te vervoeren met de fiets:

- Is je kind vier maanden of ouder? Dan kun je een speciale drager kopen om een autostoeltje achterop je fiets te bevestigen. Zo’n drager ziet er misschien niet zo stabiel uit, maar volgens veiligheidNL gebeuren er maar weinig ongelukken mee. Toch worden ze niet vaak gebruikt.

- Heb je een fietskar of bakfiets? Zet dan een autostoeltje of babyschelp vast met een speciale bevestigingsset. Gebruik eventueel een extra hoofdsteun.

- Plaats het zitje bij voorkeur tegen de rijrichting in.

- Wil je de trillingen verminderen? Het helpt om extra gewicht in de bak te plaatsen. Bijvoorbeeld in de vorm van een broertje/zusje of boodschappen.

Hou in deze periode de ritjes kort. Te veel trillingen zijn niet goed voor je baby.

Niet in een draagzak!

Is een bakfiets of fietskar geen optie? Dan kan het verleidelijk zijn om te fietsen met je kind in een draagzak. Doe dit niet. De draagzak biedt geen enkele bescherming bij een val. Je baby kan er zelfs uit vallen of jij kan tijdens een val op je kind belanden.