Ontkalk jij je strijkijzer vaak genoeg?

Heb je hulp nodig bij het ontkalken van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator? Of heb je last van andere problemen tijdens het strijken? Bekijk deze tips over wat je kunt doen in verschillende situaties.

Je stoomstrijkijzer ontkalken

Kalkdeeltjes in water lossen moeilijk op bij hoge temperaturen. Zodra er kalkdeeltjes uit de strijkzool komen, is het tijd om het strijkijzer te reinigen en ontkalken. Volg hiervoor in eerste instantie de handleiding van het apparaat. In de meeste handleidingen staat om bij normaal gebruik het apparaat ongeveer één keer per maand te ontkalken. Stoomgeneratoren geven vaak zelf aan als het tijd is om te ontkalken.

Kalkaanslag voorkomen

Het voorkomen van kalkaanslag is beter dan achteraf hardnekkig te moeten ontkalken. Spoel het strijkijzer daarom per tien strijkbeurten even door met kraanwater. Zit er veel kalk in het leidingwater, overweeg dan het water te mengen met gedestilleerd water. Ga liever niet met azijn of chemische middelen aan de gang als dit door de fabrikant wordt afgeraden. Het zou kunnen dat er kunststof onderdelen in het strijkijzer zitten die op die middelen reageren.

Anti-kalksysteem

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren hebben verschillende methodes om te ontkalken. Strijkijzers hebben een speciale ontkalkingsknop en/of een anti-kalkstaafje. Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes. Het anti-kalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben ook vaak een (langere) anti-kalkstaaf, die je om kunt spoelen als het apparaat een seintje geeft.

Thermische schok

Sommige strijkijzers hebben de mogelijkheid voor een thermische schok. Heb je alles geprobeerd en kom je maar niet van de kalk af? Gebruik dit dan als laatste redmiddel.

Met een thermische schok, schok je de kalkdeeltjes in de zool los. De strijkzool warmt op, terwijl het water in het reservoir koud blijft. Als het mechanisme wordt geactiveerd, gaat het koude water door de gaatjes van de warme zool en brokkelt het kalk af. Hierna kun je het stoomstrijkijzer wel weer gewoon gebruiken, maar er is wel kans dat er losgekomen kalkdeeltjes op je strijkgoed terecht komen. Strijk hier vooral niet overheen, maar verwijder ze van je wasgoed.

Last van een vieze zool, wat nu?

De zool van een strijkijzer kan vies worden door bijvoorbeeld kalk, stijfsel of het strijken van een printje. Maak de zool schoon door de koude strijkbout op een doekje met schoonmaakazijn te zetten en dit een halfuur te laten inwerken. Haal vervolgens een vochtige doek over de zool.

Herhaal dit proces totdat al het vuil weg is. Gaat het vuil echt niet weg, probeer de strijkzool dan voorzichtig schoon te maken met een sponsje. Gebruik geen schurende doeken of schoonmaakmiddelen om krassen te voorkomen.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste strijkijzer? Op de site van de Consumentenbond vind je een handige vergelijker.

NUwerk

Tip de redactie