Deze telefoons onder de 300 euro zijn als beste getest

Een goede smartphone hoeft niet duur te zijn. Om je te helpen bij het vinden van zo’n budgetsmartphone, maakt de Consumentenbond ieder kwartaal een overzicht van de meest interessante mobieltjes tot 300 euro.

​Net als in ons vorig overzicht staan er ook nu alleen Android 6 toestellen in deze top 5 beste smartphones onder de 300 euro. De Windows 10 telefoons in onze test vallen buiten de boot en de Apple iPhones hebben allemaal een nieuwprijs die hoger ligt dan 300 euro.

Smartphones in deze prijsklasse zijn eigenlijk nooit de allerbeste. Bij goedkopere smartphones moet de fabrikant bezuinigen op onderdelen als het scherm en de camera.

Huawei P9 Lite (280 euro)

De beste budgetsmartphone van deze editie is de Huawei P9 Lite. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is dit toestel van Huawei de uitgeklede "light"-versie van het Huawei P9-vlaggenschip. In vergelijking met andere budgetsmartphones is er echter weinig "light" aan de P9 Lite. Zo zijn er weinig concessies gedaan aan bijvoorbeeld de camerakwaliteit.

In tegenstelling tot het topmodel kan je deze Lite-versie met twee sim-kaarten gebruiken. Voor extra opslagruimte kan er ook een microSD-kaart in, ten koste van de tweede simkaart. Maar let op: als je deze telefoon in combinatie met een telefoonabonnement afneemt, krijg je een versie waar maar één sim-kaart inpast. Zelf kopen heeft dus voordelen.

Samsung Galaxy A3 2016 (220 euro)

Samsung heeft de Samsung Galaxy A3 2016 recentelijk een update naar Android 6 gegeven, waardoor we hem nog net in de top 5 konden meenemen. De A3 is een van de betere budgetsmartphones van dit moment en bovendien de goedkoopste in de lijst.

Voor 220 euro heb je een telefoon met een degelijke metalen behuizing, prima scherm en goede batterijduur. Zijn 13 megapixel camera is alleen niet om over naar huis te schrijven. De camera's van de andere budgetsmartphones, behalve van de Galaxy J5, schieten betere plaatjes.

Samsung Galaxy J5 2016 (225 euro)

De Samsung Galaxy J5 is de derde J-variant die we hebben getest. Deze heeft de beste papieren, maar ten opzichte van de duurdere Galaxy-telefoons is het een kale boel: geen kompas, geen gyroscoop, geen lichtsensor, geen toetsverlichting. De camera's en het beeldscherm zijn van gemiddelde kwaliteit, maar minder dan de andere vier telefoons in deze lijst. Een pluspunt is zijn verwisselbare batterij. Onder de streep is de Samsung J5 een prima aan te raden smartphone.

Alcatel OneTouch Idol 3 5,5 (250 euro)

De OneTouch Idol 3 5,5 is een forse 5,5-inch telefoon met behoorlijk veel toeters en bellen voor een budgetsmartphone. De batterijduur van de Idol 3 is helaas matig en hij heeft geen usb c-aansluiting. Daarnaast is de telefoon een uitlopend model. Hij heeft van Alcatel weliswaar een update naar Android 6 gehad, maar we verwachten niet meer dat er ook nog een update naar versie 7 zal komen.

Motorola Moto G4 Plus (260 euro)

Voor het mooiste beeldscherm in de categorie budgetsmartphones moet je bij Motorola zijn. Net als de 50 euro goedkopere Moto G4 heeft de Motorola Moto G4 Plus een goed en helder display (het beste van deze vijf telefoons) dat bovendien goed op aanrakingen reageert. Daarnaast is de batterijduur langer dan die van de andere budgettelefoons en klinkt de luidspreker verrassend goed.

Eervolle vermelding: General Mobile 5 Plus (300 euro)

Hij valt net buiten de top 5 maar we willen toch even stil staan bij de General Mobile 5 Plus. Deze smartphone van de Turkse fabrikant draait namelijk als enige budgettelefoon op het nieuwe Android 7.0 en laat daarmee zien hoe het ook kan. Wat de batterij betreft, moet de 5 Plus wel zijn meerdere erkennen in de andere budgettoestellen. Zijn accu gaat het minst lang mee van allemaal. Hij is met een richtprijs van 300 euro daarnaast duurder dan de rest.

NUwerk

Tip de redactie