Via e-mail en social media worden nep-winacties verspreid die je geld kosten in plaats van de beloofde honderden euro’s aan waardebonnen opleveren. Hoe herken en blokkeer je ze?

"Ontvang uw prijs" of "u behoort tot de mogelijke winnaars", luidt de boodschap bijvoorbeeld. Of: "win een voucher van 500 euro" bij een supermarkt. Het gaat hierbij om nep-winacties via e-mail en social media waarbij vouchers of producten van honderden euro’s in het verschiet liggen. Je hoeft alleen nog maar te klikken op een link of een speciaal nummer te bellen.

Om je over te halen staan er vaak foto’s of berichten bij van zogenaamde winnaars. Een variant is het zogenaamd mogen testen van producten, waarbij je ze daarna zou mogen houden.

Wat is het gevaar?

Uiteindelijk leiden de acties vaak naar een eindeloze, telefonische quiz op een duur betaalnummer of er wordt je op slinkse wijze een duur sms-abonnement aangesmeerd. Ook kunnen je gegevens gebruikt worden voor het versturen van meer spam.

Tips tegen nep-winacties

- Niet klikken. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook zo. Klik niet zomaar op links in e-mail. Er kan ook kwaadaardige software achter links of in bijlages zitten. Zie de tips over herkennen van phishingmails.

- Controleer op internet. Twijfel je? Een echte winactie staat vrijwel altijd op de officiële website of socialmediapagina van het bedrijf. Kun je het daar niet vinden? Dan zal het bericht dat je ontving waarschijnlijk nep zijn.

- Niet afmelden. Gebruik niet de afmeldlink onderaan dit soort mails. De oplichters die de mails sturen weten zo dat je e-mailadres actief is en zullen alleen maar meer mail sturen.

- Blokkeer de afzender. Wil je geen mails meer van het betreffende bedrijf ontvangen, dan helpt het blokkeren van de afzender in je mailinstellingen.

- Meld bij ACM. Als genoeg mensen klagen over een bepaalde afzender, zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) soms ingrijpen. Help mee spam in te dammen via www.spamklacht.nl.

Voorbeelden nep-winacties

In de meeste gevallen worden vouchers, waardebonnen, cadeaubonnen of tegoed in het vooruitzicht gesteld. Maar soms ook producten als een tablet of zelfs een auto. De bedrijven die hiervoor worden misbruikt zijn onder andere supermarkten, doe-het-zelf- en elektronicazaken.

Let ook op nepmailtjes waarbij je zogenaamd producten mag testen en daarna mag houden. Als je niet tot een speciaal testpanel behoort of je jezelf niet hebt aangemeld, zijn deze acties vaak nep.