Op zoek naar een eenvoudig alternatief voor een activity-tracker? Dan is er de stappenteller die simpelweg je stappen telt. De Consumentenbond probeerden er drie van tussen de 6 en 15 euro.

Rucanor Digimeter Basic (15 euro)

De Rucanor telt naast stappen ook de afstand, totale trainingstijd, calorieën en heeft een klok. Het clipje waarmee je hem aan je broek vastmaakt werkt het handigst. Maar het clipje maakt de stappenteller wel wat dik.

Human Nature Stappenteller (15 euro, ledenprijs ANWB)

Naast stappen, toont deze stappenteller ook de afstand, vetverbranding en verbrande calorieën. Ook meet hij de totale trainingstijd; dus de tijd dat je daadwerkelijk actief bezig bent geweest. Wat motiverend werkt is het instelbare streefdoel; er wordt aangegeven hoeveel stappen je nog van je doel bent verwijderd. Het scherm is goed af te lezen.

Een merkloze stappenteller van 6 euro

De goedkoopste van de drie telt alleen de stappen en heeft een reset-knop, meer niet. Het is handig dat het schermpje bovenop zit, dat vergemakkelijkt het aflezen van het scherm. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Hij telt enthousiast veel stappen, heeft verder geen functionaliteiten, oogt en voelt goedkoop en de reset-knop kan gemakkelijk per ongeluk ingedrukt worden. 

Schijnnauwkeurigheid

De nauwkeurigheid laat helaas te wensen over. Na precies 100 stappen, geven de stappentellers verschillende resultaten; 110, 113 en 121. Na een hele dag lopen de verschillen op tot ruim 1000 stappen. Maar inzicht geeft het wel; een dag werken achter een bureau levert lang niet zoveel stappen op als een actieve dag in het weekend. Hiermee geconfronteerd worden werkt motiverend: toch maar even de trap nemen in plaats van de lift!

Conclusie

Zoals de naam doet vermoeden, tellen deze drie relatief goedkope stappentellers stappen. Heel nauwkeurig zijn ze niet en onderling verschillen de getelde stappen behoorlijk. Ze geven wel een idee van hoeveel je ongeveer beweegt, wat motiverend kan werken om meer te gaan bewegen. Het instellen van een doel kan hierbij handig zijn, dit kan de Human Nature stappenteller.

Het uiterlijk doet denken aan de jaren '90 en het klikkende geluid bij elke stap is een beetje storend. Eigenlijk gaat onze voorkeur uit naar een stappenteller-app of een activity-tracker op bijvoorbeeld een sporthorloge. Deze bieden ook meer mogelijkheden, zoals het inzien van een weekoverzicht en in sommige gevallen ook het meten van je hartslag.

Er zitten ook voordelen aan deze simpele stappentellers; de batterij gaat lang mee en je hoeft je geen zorgen te maken over privacyvoorwaarden.